Svijet
4

SAD: Najmanje sedam mrtvih od meningitisa

FENA
Najmanje sedam osoba umrlo je od meningitisa u Sjedinjenim Državama, a 91 oboljela od te bolesti pošto su primili injekcije steroida zaraženih gljivicama.

Sudeći po novom, u ponedjeljak objavljenom izvještaju, epidemija se širi. Slučajevi meningitisa dijagnosticirani su u devet država, po podacima Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC). Najteže je pogođen Tennessee, na jugu SAD-a, gdje su 32 osobe oboljele od gljivičnog meningitisa, a tri su umrle.

Drugi slučajevi su otkriveni u Michiganu, na Floridi, u Marylandu i Minnesoti. CDC je pozvao ljekare da stupe u vezu sa svim pacijentima koji su nakon 21. maja u više od dvadeset američkih država primili doze zaraženih steroida što se uglavnom koriste kod bolova u leđima. Gljivični meningitis koji napada zaštitnu ovojnicu mozga i leđne moždine, prilično je rijetka infekcija i često se prekasno otkrije: naime, prolazi nezapaženo budući da su joj simptomi u početku veoma slični gripi.

  • Po prvim rezultatima istrage, liječnici koji su u Tennesseeju davali sporne injekcije "nisu nipošto mogli znati" da su doze zaražene i nije bilo "nikakvih propusta" u liječenju pacijenata, rekao je John Dreyzehner, čelnik zdravstvene službe te države na pres-konferenciji.

Sanitarne savezne vlasti saopćile su da su otkrile zarazni agens u uzorku proizvoda New England Compauding Centera, sa sjedištem u Massachusettsu. Kompanija je nakon toga povukla sve svoje proizvode i prekinula proizvodnju.