{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Meningitis hara u 16 saveznih američkih država

A
8.11.2012. u 12:14
0
0
Meningitis hara u 16 saveznih američkih država
0
Meningitis hara u 16 saveznih američkih država
Gljivice koje su pronađene u steroidnim iglama u SAD-u uzrokovale su pojavu meningitisa koji je do danas odnio 31 život.
Centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštio je da je u 16 različitih država u SAD-u oboljelo 424 ljudi.

Zvaničnici centra istakli su da su identifikovali da se bolest pojavila kao posljedica korištenja steroidnih igala za liječenje bolova u leđima i zglobovima koje proizvodi farmaceutska kompanija NECC iz Bostona. Centar je objavio da je uzrok bolesti gljivica "exserohlium rostratum" koja je pronađena u steroidnim iglama.

Meningitis prouzrokovan ovom gljivicom umože imati kobne posljedice, a simptomi su glavobolja, povišena temperatura, vrtoglavica, mučnina, osjetljivost na svjetlo, ukočenost vrata i teškoće pri govoru.

Igle su povučene sa tržišta 26. septembra, te se u centru nadaju da se neće pojavljivati novi slučajevi. NECC je morao povući sve steroidne igle koje je od maja proizveo i u 23 države poslao, njih približno 18.000. Predsjednik Upravnog odbora NECC-a James Coffey smijenjen je sa dužnosti nakon što su od jula počele stizati pritužbe na nepropisno slanje lijekova.

Kongres će 14. novembra imati posebno zasjedanje u vezi slučajeva meningitisa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: