Svijet
6

SAD: Još jedna osoba preminula od kuge koju prenose buhe

Klix.ba
Jedna osoba u okrugu Pueblo u Coloradu u Sjedinjenim Američkim Državama preminula je od kuge nakon što su je zarazile buhe sa uginulih glodara ili drugih životinja, javlja CNN.

Ovo je drugi slučaj smrti od kuge ove godine i deseti od 2014. godine.

Odjel za zdravstvo Pueblo okruga nije potvrdio nikakve druge detalje u vezi sa ovim smrtnim slučajem, osim da se radi o odrasloj osobi. Sylvia Proud, direktorica zdravstvenog centra, uputila je saučešće porodici žrtve i kazala kako bi ovo trebalo biti upozorenje svima da zaštite sebe i svoje ljubimce od buha.

Ovo pretpostavlja da svom ljubimcu ne dopustite da spava s vama u krevetu, te redovno koristite sprej protiv buha, šampone i zaštitne ogrlice.

Okrug Pueblo nije potvrdio o kakvoj bi životinji se moglo raditi kada je riječ o izvoru zaraze kugom, no CNN piše kako je jedan uginuli pas lutalica u Pueblo okrugu testiran pozitivno na kugu.

I iako se kuga vrlo uspješno i lako liječi antibioticima, sepsa i gangrena, njeni simptomi, mogu biti fatalni ukoliko se ne liječe na vrijeme.

Bubonska kuga je najčešći i najpoznatiji oblik kuge, zarazne bolesti koju izaziva bakterija Yersinia pestis. Izraz bubonska dolazi od riječi "bubon" za otečenu žlijezdu, a odnosi se na njen najpoznatiji simptom - otečene limfne žlijezde pod pazuhom.

Često se koristi i kao sinonim za kugu, iako postoje još dva oblika iste bolesti - plućna kuga i kužna sepsa. Ako se ne liječi, izaziva smrt dvije trećine svih pacijenata u roku od dva do šest dana od izbijanja simptoma.

Uzročnik bubonske kuge se smatra odgovornim za epidemiju Crne smrti koja je u 14. stoljeću izazvala smrt 30-60 posto stanovnika Evrope.