Oodbren Nacrt zakona
0

SAD: Izbjegnuto drastično povećanje poreza i mjere štednje

SRNA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je dogovor postignut između predstavnika Demokratske stranke i Republikanske stranke kojim su izbjegnuti - drastično povećanje poreza i mjere štednje, kao "korak u širem naporu za jačanje ekonomije".

Američki predsjednik je izjavu dao nakon što je Predstavnički dom usvojio nacrt zakona, koji je ranije odobren u Senatu, sa 257 glasova "za" i 167 "protiv".

"Potpisat ću zakon kojim se povećavaju porezi najbogatijim Amerikancima za dva posto, dok će time biti spriječeno povećanje poreza za srednju klasu", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući neposredno pred polazak na odmor na Havaje, koji je prekinuo radi pregovora o izbjegavanju "fiskalne provalije".

Američki Kongres nije u datom roku usvojio nacrt zakona, ali analitičari ističu da se neće osjetiti posljedice pošto su zbog praznika neradni dani u SAD. Bez postignutog dogovora, veliki porast poreza praktično bi važio za sve zaposlene Amerikance.

Mjere štednje, koje je odobrila administracija bivšeg predsjednika Georgea Busha zvanično su istekle u ponoć 31. decembra.

Analitičari su upozoravali da bi, ukoliko bi na snagu stupile mjere štednje i porast poreza, to dovelo do smanjenja potrošačke moći što bi moglo izazvati novu recesiju.

Novim zakonom se uvode porezi na bogate i odgađa uvođenje mjera štednje za dva mjeseca.

Kongresmeni su se suočili sa pritiskom da glasanje bude održano prije sutrašnjeg otvaranja berzi.