SAD ponovo na rubu recesije
0

Barack Obama skratio odmor da traži rješenje za "fiskalni ponor"

Klix.ba
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, je skratio svoj odmor na Havajima i vratio se u Washington kako bi pokušao postići novi dogovor kako bi se izbjegao takozvani "fiskalni ponor".

Ukoliko se ne postigne kompromis, 1. januara naredne godine će na snagu stupiti zakoni o povećanju poreza i velike mjere štednje, što bi moglo dovesti do toga da SAD ponovo zapadnu u recesiju. Međutim, demokrate i republikanci se još ne mogu dogovoriti oko rješavanja problema.

U međuvremenu je iz američkog nacionalnog trezora rečeno da se preduzimaju ekstremne mjere kako se do 31. decembra ne bi dostigla ograničenja o pozajmljivanju. U pismu upućenom Kongresu, sekretar trezora Timothy Geithner je rekao da će uz pomoć revizije i određenih mjera u računovodstvu uspjeti spasiti oko 200 milijardi dolara, čime će se spriječiti dostizanje granice od 16,4 biliona dolara, koliko iznosi maksimalna suma koju vlada SAD-a može pozajmiti za finansiranje svojih operacija. Kako je rekao Geithner, uz pomoć tih mjera, vlada bi imala još dva mjeseca prije nego dostigne granicu.

Obama bi se trebao sastati sa vođama republikanaca kako bi se pokušalo pronaći rješenje kojim će biti zadovoljne obje strane. Međutim, još nije poznat datum sastanka. Ukoliko se ne postigne dogovor, ekonomija SAD-a bi ušla u recesiju, a bila bi oštećena i mnoga svjetska tržišta.

Republikanci i demokrate se trenutno ne mogu dogovoriti oko 600 milijardi dolara koje bi se dobile povećanjem poreza i mjerama štednje, ali eksperti vjeruju da će biti postignuto neko privremeno rješenje koje će mjere štenje odgoditi za proljeće.