{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD intenzivirao zračne aktivnosti u Libiji

F
22.8.2011. u 10:51
0
5
SAD intenzivirao zračne aktivnosti u Libiji
0
SAD intenzivirao zračne aktivnosti u Libiji
Sjedinjene Američke Države su posljednjih dana intenzivirale zračne aktivnosti oko Tripolija koristeći uglavnom bespilotne avione, objavio je u nedjelju New York Times.
Pozivajući se na neimenovane zvaničnike, dnevni list piše da je američka avijacija uspostavila posljednjih dana stalni nadzor iznad i oko zona koje još uvijek kontroliraju snage odane pukovniku Muameru Gadafiju.

Američka snage su koristile bespilotne avione Predator za otkrivanje, praćenje i gađanje pukovnikovih trupa, naveo je isti izvor.

Istovremeno, Velika Britanija, Francuska i druge zemlje rasporedile su na kopnu specijalne snage kako bi obučavale i naoružavale pobunjenike, piše dnevni list.

Avioni NATO-a i njegovih saveznika izveli su do subote ukupno 7.459 misija u Libiji, napadajući hiljade ciljeva u glavnim četvrtima, piše New York Times.

Ovi udari su, ne samo uništili vojnu infrastrukturu režima nego su i znatno smanjili sposobnost Gadafijevih oficira da vode svoje trupe. Jedinice lojalne Gadafiju su se tako našle u nemogućnosti da se pomjeraju, da se snabdijevaju i da izvode operacije, objavio je NYT.

Privatno, mnogobrojni zvaničnici ističu, ipak, da bi za potpuno neutraliziranje libijske vojske moglo trebati još nekoliko dana ili sedmica.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: