Svijet
11

SAD i saveznici prvi put bombardovali mete IDIL-a u centralnoj Siriji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države su izvele prvi put u subotu napade na grupu Islamska država (IDIL) u pokrajini Homs, u centralnom dijelu Sirije, zemlje u kojoj se njihove operacije odsada izvode "gotovo neprekidno".

Jedan američki zvaničnik odbrane je rekao da su napadi izvedeni u Siriji u noći s petka na subotu, ali nije dao pojedinosti o njihovom broju, metama ili eventualnom učešću drugih zemalja međunarodne koalicije.

Napadi u ovoj zemlji, koji su započeli u utorak nakon sličnih udara koji se izvode u susjednom Iraku, izvode se sada "gotovo neprekidno", naglasio je ovaj zvaničnik, želeći da ostane neimenovan.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (OSDH), u zračnim napadima je prvi put gađana pokrajina Homs, dok su do sada bili fokusirani na istok i sjever zemlje gdje IDIL kontrolira velika područja.

Udari su se dogodili u pustinjskom dijelu pokrajine, u oblasti El-Hamad, na istoku antičkog grada Palmire, daleko od linije fronta sa snagama odanim predsjedniku Basharu Al-Assadu, koje kontroliraju grad Homs, treći po veličini u zemlji.

Prema OSDH-u, drugi napadi su izvedeni na položaje IDIL-a u Minbeju, jednom od rijetkih gradova koje drže džihadisti u pokrajini Alep (na sjeveru), koje se smatra kao uporište sunitske ekstremističke grupe.

Ostali napadi su ciljali IDIL u blizini kurdskog grada Ain el-Arab (Kobane na kurdskom), na turskoj granici, regiji iz koje su nedavno pobjegli deseci hiljada ljudi suočenih s napredovanjima džihadista, prema OSDH-u, koji se oslanja na široku mrežu aktivista i medicinskih izvora na terenu.

Mnoga zlodjela, od kojih pogubljenja stranaca koja je izveo IS u sektorima pod njegovom kontrolom, podstakle su Sjedinjene Američke Države da naprave međunarodnu koaliciju s ciljem da se "uništi (...) ova mreža smrti", prema izrazu koji je upotrijebio američki predsjednik Barack Obama.