Nakon desetogodišnjeg rata
0

SAD i NATO su daleko od ostvarivanja ciljeva u Afganistanu

Sarajevo-x.com
Stanley McChrystal
Stanley McChrystal
Nakon navršenih deset godina prisustva u Afganistanu, SAD još uvijek ne može zaustaviti konflikte, izjavio je penzionisani američki vojni general Stanley McChrystal,piše BBC.

General McChrystal je rekao da su SAD i NATO tek na polovini puta koji vodi ka rješavanju situacije u Afganistanu. Operacija "Enduring Freedom" je imala za cilj hapšenje vođe terorističke organizacije Al-Kaida Osame bin Ladena i eliminisanje talibana.

Izvještaji UN-a kažu da je u posljednjih pet godina rata ubijeno više od 10.000 afganistanskih civila. Više od 2.500 međunarodnih vojnika je poginulo. Većina njih su Amerikanci. Rat u Afganistanu je već premašio rat u Vijetnamu, te postao najduži rat u historiji SAD-a.

General McChrystal je komandovao savezničkim snagama 2009. i 2010. godine. On je rekao da je najteži zadatak stvoriti legitimnu vladu u koju će Afganistanici imati povjerenja, te eliminisati utjecaj talibana.

General je dodao da je odluka o ratu u Afganistanu razumljiva, ali da odluka o napadu na Irak nije bila legitimna u očima mnogih muslimana u svijetu, koji su svoja vojna sredstva preusmjerili na drugu stranu. Ta sredstva su mogla dobro doći u ratu u Afganistanu.

Koalicijske snage i organizacije za pomoć izvještavaju da je napredak u Afganistanu veoma mali uprkos tome što je za pomoć utrošeno više milijardi dolara. Posebno su potrebna poboljšanja u zdravstvenom i obrazovnom sektoru.

BBC-jev dopisnik u Kabulu, Paul Wood, rekao je da zapadnjački zvaničnici priznaju da će nasilja u nekim djelovima Afganistana biti i nakon 2014. godine, kada NATO planira završiti svoje vojne operacije. On smatra da bez dogovora s talibanima mira neće biti.

U posljednjih desetak godina je za operacije u Afganistanu utrošeno 57 milijardi dolara, no to nije pomoglo tamošnjem stanovništvu onako kako se očekivalo. Iako 80 posto stanovništva mogućnost liječenja, klinike su često zatvorene ili slabo opremljene.

Zemlja se suočava i sa najvećom sušom u posljednjih deset godina, a oko 2,6 miliona ljudi treba pomoć.