Svijet
0

SAD grade zatvor u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Države pomažu u izgradnji zatvora u Afganistanu koji će preuzeti dio zatvorenika iz Guantanamo Bayja, ali Bijela kuća je u petak objavila kako taj objekt nije predviđen kao alternativa zatvorskom centru na Kubi.

Adminstracija predsjednika George W. Busha želi zatvoriti Guantanamo Bay i preseliti osumnjičene za terorizam u druge zatvore, te navodi kako odluka o statusu tog objekta nije nešto što će se dogoditi u neposrednoj budućnosti, javlja Associated Press.

"Radimo na obnovi afganistanskog zatvora Pole Charki... i obuci stražara. Mnogi zatvoreni u Guantanamu su iz Afganistana, i željeli bismo da ih možemo vratiti nazad, kako bi bili na sigurnom mjestu i uz humani tretman", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

U Bijeloj kući je u petak trebao biti održan sastanak o budućnosti pritvora u Guantanamu, ali on je odgođen nakon što je agencija Associated Press u četvrtak uvečer objavila kako se Bushova administracija "približava odluci" o zatvaranju tog centra.

Glasnogovornica Perino je potvrdila da je sastanak otkazan, negirajući da je odluka o zatvaranju Guantanama pred vratima.

Podsjetivši kako je predsjednik Bush prije dvije godine rekao da želi zatvaranje Guantanama, Perino je kazala da "puno jako pametnih ljudi radi na tome pitanju nastojeći pronaći način da se Guantanamo zatvori, a da se zatočenici presele na lokaciju koja će biti dobro osigurana, uz humani tretman zatvorenika".

Novinarsko pitanje je li možda taj sigurni zatvor na teritoriji SAD-a, Perino je odbila komentirati. Kazala je kako bi 80 od 375 zatvorenih u Guantanamu trebalo biti vraćeno u svoje zemlje, te kako su u petak, na primjer, četvorica vraćena u Jemen i dvojica u Tunis.

Izvori iz administracije, koje je citirao AP, kazali su kako su Bushovi savjetnici na otkazanom sastanku trebali razmotriti novi prijedlog da se zatvori centar u Guantanamu i zatočenici prebace u jedan ili više objekata ministarstva odbrane, uključujući maksimalno sigurni zatvor u Fort Leavenworthu u Kansasu, gdje bi bila organizirana i suđenja.

The Washington Post piše da su ključne teme rasprave u administraciji kako vratiti u njihove zemlje oko 75 zatočenika koji su oslobođeni optužbi, kako provesti suđenje za oko 80 optuženih s obzirom na utvrđene nedostatke zakona o vojnim komisijama koji regulira ta suđenja, te gdje na neodređeno vrijeme držati oko 220 zatočenika koje vlada smatra preopasnim za oslobađanje.

Visoki zvaničnik State Departmenta izjavio je za CNN da je administracija u "procesu dogovaranja aranžmana" za premještaj zatočenika i provedbu suđenja. "Mi svi želimo da se Guantanamo zatvori u najskorije vrijeme", kazao je on.

Stany Hoyer, vođa demokratske većine u Predstavničkom domu Kongresa u četvrtak je, svjedočeći pred Helsinškim odborom SAD-a, kazao kako Guantanamo "nije samo problem, nego međunarodna sramota koja svaki dan nastavlja kaljati ugled ove velike zemlje".

Pentagon je radio studiju o tome koji bi objekt u SAD-u mogao primiti više od 200 zatočenika u maksimalno sigurnim ćelijama, uz zaključak kako je to jedino mornarički zatvor u Charlestonu, u Južnoj Karolini, ali i on bi trebao značajna sigurnosna poboljšanja, piše Post.