Izbori u Georgiji
9

SAD: Demokrate blizu kontrole u Senatu, od dva preostala mjesta jedno su već osvojili

A. B.
Ossoff, Warnock, Leoffler i Perdue u utrci za Senat
Ossoff, Warnock, Leoffler i Perdue u utrci za Senat
Demokrata Raphael Warnock pobijedio je republikanku Kelly Loeffler u borbi za jedno od dva preostala upražnjena mjesta u Senatu SAD-a iz savezne države Georgia, što znači da demokratama treba još jedno mjesto da preuzmu kontrolu nad Senatom.
Riječ je o Afroameričkom baptističkom svećeniku koji je 15 godina vodio crkvu u Atlanti. Njegova pobjeda je historijski važna jer je postao prvi Afroamerikanac na toj poziciji.
Ovo je veliki udarac za odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je poduzeo sve što je mogao da demokratima oduzme pobjedu.

Pobjeda dva kandidata demokrata dala bi izabranom predsjedniku Joeu Bidenu kontrolu nad cijelim Kongresom, jer već kontrolira Predstavnički dom, a time ima i moć da provede svoje planirane politike. Ako oba demokratska kandidata pobijede, Senat će biti ravnomjerno podijeljen, što će izabranoj demokratskoj potpredsjednici Kamali Harris omogućiti da bude prevaga.

Fokus se sada prebaciuje na drugu utrku između Davida Perduea republikanca i demokrate Jona Ossoffa.

Prema posljednjim informacijama, Ossoff vodi nad Perdueom i ukoliko on pobijedi, to znači da će demokrati imati potpunu kontrolu nad Senatom, jačajući položaj novoizabranog predsjednika Joea Bidena dok se priprema za inauguraciju 20. januara.

Još je rano govoriti o konačnom ishodu jer je ostalo još dva posto glasova da se prebroji, a Warnockova pobjeda je simbol velikog pomaka u politici Georgije, jer su ankete pokazale da je sve veći broj različitih glasača među kojima su oni fakultetski obrazovani.

To je potvrdila i Bidenova pobjeda u novembru kada je postao prvi demokratski predsjednički kandidat koji je pobijedio u toj državi od 1992. godine, piše AP.