Rusija i Kina bile protiv
0

SAD "bijesne" zbog neuspjeha rezolucije o Siriji

FENA
Susan Rice (Foto: AFP)
Susan Rice (Foto: AFP)
Sjedinjene Američke Države su "bijesne" zbog neuspjeha rezolucije Vijeća sigurnosti koja osuđuje sirijski režim, nakon ruskog i kineskog veta, izjavila je u utorak američka ambasadorica pri UN-u Susan Rice odmah poslije glasanja.

"SAD je bijesan što Vijeće nije uspjelo" u pokušaju da odgovori "hitnom moralnom izazovu i rastućoj prijetnji za regionalni mir", izjavila je Rice.

SAD su osudile zemlje koje su se suprotstavile rezoluciji i koje "više vole prodavati oružje sirijskom režimu".

"Danas su dvije članice uložile veto na tekst koji je već dobio amandmane i koji čak ne spominje sankcije", kazala je ona aludirajući na Rusiju i Kinu.

Da budem jasna: "Sjedinjene Američke Države misle kako je uveliko vrijeme da Vijeće preuzme odgovornost i nametne oštre ciljane mjere i embargo na oružje" režimu sirijskog predsjednika Bašara el-Asada", izjavila je Rice.

"Danas, hrabri sirijski narod može da vidi ko u tom Vijeću podržava njegove aspiracije prema slobodi i univerzalnim ljudskim pravima, a ko to ne čini", kazala je ambasadorica.

Devet zemalja je glasalo za rezoluciju, a Rusija i Kina su bile protiv. Rezolucija nije usvojena zbog njihovog prava na veto. Južna Afrika, Indija, Brazil i Liban su se suzdržali.