Svijet
8

SAD: Akcije motivisane mržnjom protiv muslimana povećane za šest puta

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Broj zločina iz mržnje usmjerenih protiv američkih muslimana porastao je za šest puta između 2014. i 2016. godine, upozoravaju muslimanske aktivističke grupe.

Tokom 2016. godine zabilježeno je 260 antimuslimanskih zločina mržnje, u odnosu na 180 tokom 2015. i 38 tokom 2014. godine.

Slučajevi koji se odnose na diskriminacije muslimana, uključujući zločine iz mržnje kao i nenasilne incidente, poput uznemiravanja i diskriminacije pri zapošljavanju, "skočili" su na 2.213 slučajeva u 2016. sa 1.409 u 2015. i 1.314 u 2014. godini.

To je porast od skoro 70 POsto u dvije godine.

Uznemiravanje je najčešći slučaj u kategorijama "pristrasnosti" koje dokumentuju muslimanska udruženja u SAD. Brojne su i diskriminacije pri zapošljavanju.

Izvještaji se najvećim dijelom zasnivaju na nacionalnoj bazi podataka, kako bi udruženja dokumentovala incidente koji su naizgled motivisani bilo vjerskim, etničkim ili nacionalističkim predrasudama.

U jednom slučaju, o kojem se naširoko pisalo, federalne vlasti su prošle godine uhapsile tri člana bjelačke paramilitarne grupe pod optužbom zavjere sa ciljem eksplozivnog razaranja stambenog kompleksa u kojem su živjeli i ispovijedali svoju vjeru somalijski migranti.

U drugom zločinu iz mržnje, restoran u vlasništvu muslimana u Galvestounu, u Teksasu, bio je demoliran dva puta u istoj sedmici, napominju američki mediji.

Incidenti koje prate muslimanska udruženja pokazuju da se trend nastavlja i u 2017. godini. Tokom prvog tromjesečja zabilježeno je 35 incidenata povezanih sa džamijama, uključujući paljevine i vandalizam.

Nedavni rast broja vjerskih zločina iz mržnje, uključujući i talas prijetnji jevrejskim društvenim centrima i školama, naveo je stotinu američkih senatora da upute u martu pismo zvaničnicima policijskih organa tražeći veći angažman protiv takvih aktivnosti.