Svijet
0

SAD: 22 zemlje ne štite žrtve trgovine ljudima

FENA
State Department
State Department
Sjedinjene Američke Države proširile su popis država koje mogu biti na udaru sankcija jer ne čine dovoljno u borbi protiv trgovine ljudima.

U svom redovnom godišnjem izvještaju, objavljenom u ponedjeljak, State Department je 22 zemlje svrstao u kategoriju tri, što znači da nisu ispunile minimalne standarde zaštite žrtava trafickinga i ne čine napore da ih dostignu.

Prošle godine u toj skupini bilo je 13 zemalja. Pored toga, u kategoriji dva, koja se odnosi na države koje ne ispunjavaju standarde, ali čine sve da ih dostignu, 41 zemlja stavljena je na takozvanu ''watch listu'', što znači da lako mogu upasti u nižu kategoriju, gdje im prijete sankcije. Prošle godine je 58 država bilo na toj listi, prenio je Associated Press.

U kategoriji tri su od prošle godine Iran, Sjeverna Koreja, Kuba, Mijanmar, DR Kongo, Eritreja, Kuvajt, Mauritanija, Papua Nova Gvineja, Saudijska Arabija, Sudan i Zimbabve.

Ove godine tu su se našli još Srednjoafrička Republika, Madagaskar, Gvineja Bisao, Ekvatorijalna Gvineja, Mikronezija, Jemen, Libanon, Libija, Alžir i Turkmenistan.

Na ''watch listi''su od članica Evropske unije Kipar i Malta, a sada i Estonija. U tu kategoriju svrstana je ove godine i Bjelorusija, dok Rusija taj status ima već osmu godinu zaredom.

S druge strane, Filipini i Singapur su ove godine skinuti sa ''watch liste'' i vraćeni u kategoriju dva.

Bruneji, Malezija, Tajland i Vijetnam zadržani su na watch listi, gdje je smještena i Kina.

Otkako je 2001. godine počelo objavljivanje godišnjih izvještaja State Departmenta o trgovini ljudima, SAD je prvi put stavljen na taj popis tek prošle godine, i odmah smješten u prvu kategoriju od tridesetak zemalja koje ispunjavaju sve standarde.

Time je administracija u Washingtonu, kako je to još tada objavila, željela pokazati da i za svoju zemlju koristi iste kriterije koje primjenjuje na druge.

State Department je svake godine dužan podnijeti Kongresu izvještaj o trgovini ljudima u svijetu, prema zakonu o zaštiti žrtava trafickinga, donesenom 2000. godine.