|

FOTO
/
Sa mise u Betlehemu upućen poziv na mir i pomirenje u svijetu

Sa mise u Betlehemu upućen poziv na mir i pomirenje u svijetu
0
S
Sarajevo-x.com
25.12.2011. u 09:30
17
komentara
0

dijeljenja
Hrišćanski hodočasnici i turisti iz cijelog svijeta okupili su se sinoć u Betlehemu da proslave Božić.
Jerusalimski Fuad Twal predvodio misu u Betlehemu (Foto: AFP) Jerusalimski Fuad Twal predvodio misu u Betlehemu (Foto: AFP)

Proslave su kulminirale ponoćnom misom u Crkvi Rođenja staroj 1.700 godina, koja je izgrađena na mjestu gdje se vjeruje da je rođen Isus.

Oko 120.000 posjetitelja došlo je u Betlehem na Zapadnoj obali, što je 30 posto više nego prošle godine. Ponoćnu misu u Betlehemu predvodio je latinski patrijarh Jerusalimski Fuad Twal.

Patrijarh Twal, Palestinac koji je jordanski državljanin, izrazio je zabrinutost za hrišćane u nemirnim vremenima na Bliskom istoku i zatražio od njih da podrže korake u pravcu slobode i demokratije.

Prisustvovao je i palestinski predsjednik Mahmoud Abas (Foto: AFP) Prisustvovao je i palestinski predsjednik Mahmoud Abas (Foto: AFP)

On je pozvao na mir i pomirenje u Siriji, Egiptu, Iraku i sjevernoj Africi, posebno se osvrćući na omladinu koja je "frustrirana ekonomskom i političkom situacijom i koja traga za boljom budućnošću".

Svečanosti je prisustvovao i palestinski predsjednik Mahmoud Abas.

"Želim da naredna godina za palestinski narod bude godina implementacije mira na okupiranim palestinskim teritorijama", rekao je Abas.

Gradonačelnik Betlehema Victor Batarseh rekao je da se nada da će proslave približiti Palestince njihovoj državi.

Hiljade vjernika iz cijelog svijeta slilo se u Betlehem (Foto: AFP) Hiljade vjernika iz cijelog svijeta slilo se u Betlehem (Foto: AFP)
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...