|

Hiljade vjernika i turista se slilo u Betlehem povodom Božića

Hiljade vjernika i turista se slilo u Betlehem povodom Božića
0
S
Sarajevo-x.com
24.12.2011. u 20:59
13
komentara
0

dijeljenja
1/4 Blagdanska atmosfera u Betlehemu (Foto: AFP)
2/4 Foto: AFP
3/4 Foto: AFP
4/4 Foto: AFP
Deseci hiljada turista i kršćanskih hodočasnika okupilo se za Badnjak u rodnom mjestu Isusa Krista Betlehemu u vjetrovitoj i kišnoj noći.
Kako prenose agencije, ovo je najveći skup u Betlehemu u posljednjih deset godina. Betlehem, palestinski grad na Zapadnoj obali, našao se u teškim vremenima nakon palestinskog ustanka protiv izraelske okupacije koji je izbio krajem 2000. Kako su borbe oslabile u proteklih nekoliko godina, turisti su se vratili u velikom broju i svi gradski hoteli su popunjeni.

"Prekrasno je biti ovdje gdje je Isus rođen," rekla je novinarima Irma Goldsmith (68) iz Virginije, SAD, prenosi Washington Post.

"Svake godine gledam Božić u Betlehemu na TV-u, ali kad ste ovdje, onda je to nešto drugo. Osjećaj je nevjerovatan", dodala je ona.

Na trgu Manger u Betlehemu je postavljeno božićno drvo visoko 15 metara, a u gradu je prava blagdanska atmosfera, što je posebno obradovalo ugostitelje. Kiša je počela padati u ranim večernjim satima pa su mnogi ljudi otišli s trga i utočište našli u obližnjim restoranima.

Među posjetiteljima je bio iznenađujuće veliki broj muslimanskih porodica, koje također uživaju u blagdanskoj i ugodnoj atmosferi u gradu. Naime, od nekada većinski kršćanskog grada, dvije trećine od 50.000 stanovnika Betlehema sada su muslimani.

"Mi volimo podijeliti ovaj blagdan s našom kršćanskom braćom", rekao je Amal Ayash (46), koji je došao na trg sa svojim trima kćerima.

"To je i palestinski blagdan i volimo biti dio toga", dodao je on. Hodočasnici iz cijelog svijeta šetaju ulicama, pjevaju božićne pjesme i posjećuju crkve.

Proslava će kulminirati ponoćkom u 1.700 godina staroj Crkvi rođenja, sagrađenoj na mjestu za koje se vjeruje da je na njemu rođen Isus.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...