Zveckanje oružja
0

S. Koreja spremna za rat sa SAD-om i J. Korejom

Sarajevo-x.com
Kim Jong-un
Kim Jong-un
Čelnici Sjeverne Koreje su izjavili da su spremni za rat protiv Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, samo nekoliko dana nakon sastanka sa SAD na kojem su raspravljali o nuklearnom programu.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un je najmlađi čovjek koji ima ovlasti nad nuklearnom bombom, a međunarodna zajednica godinama nema uspjeha u pregovorima sa ovom državom u vezi sa nuklearnim naoružanjem.

"Hiljade trupa, koje imaju nuklearno oružje, su spremne za rat. Sjeverna Koreja je spremna za rat", navodi se u izvještaju sjevernokorejske novinske agencije KCNA, prenosi CNN.

Dio dogovora sa SAD je uključivao obavezu Sjeverne Koreje da prekine obogaćivanje bombe uranijem u zamjenu za hranu koju bi im SAD dostavile.

Južna Koreja i SAD redovno održavaju vojne probe i marševe, dok iz Washingtona stižu objašnjenja da su vježbe isključivo odbrambenog karaktera.

U posjeti mjestu sa kojeg je ubijeno dvoje južnokorejskih civila, vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un je naredio da se otvori vatra ukoliko se neprijatelj pomjeri i za milimetar i ugrozi sjevernokorejski suverenitet.