S. Koreja spremna za rat sa SAD-om i J. Korejom

S
Sarajevo-x.com
27.2.2012. u 07:29
0
22
S. Koreja spremna za rat sa SAD-om i J. Korejom
0
S. Koreja spremna za rat sa SAD-om i J. Korejom Kim Jong-un
Čelnici Sjeverne Koreje su izjavili da su spremni za rat protiv Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, samo nekoliko dana nakon sastanka sa SAD na kojem su raspravljali o nuklearnom programu.
Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un je najmlađi čovjek koji ima ovlasti nad nuklearnom bombom, a međunarodna zajednica godinama nema uspjeha u pregovorima sa ovom državom u vezi sa nuklearnim naoružanjem.

"Hiljade trupa, koje imaju nuklearno oružje, su spremne za rat. Sjeverna Koreja je spremna za rat", navodi se u izvještaju sjevernokorejske novinske agencije KCNA, prenosi CNN.

Dio dogovora sa SAD je uključivao obavezu Sjeverne Koreje da prekine obogaćivanje bombe uranijem u zamjenu za hranu koju bi im SAD dostavile.

Južna Koreja i SAD redovno održavaju vojne probe i marševe, dok iz Washingtona stižu objašnjenja da su vježbe isključivo odbrambenog karaktera.

U posjeti mjestu sa kojeg je ubijeno dvoje južnokorejskih civila, vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un je naredio da se otvori vatra ukoliko se neprijatelj pomjeri i za milimetar i ugrozi sjevernokorejski suverenitet.


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: