Svijet
13

Rusu pošlo za rukom ono što mnogi žele: Prevario banku u svoju korist

Klix.ba
Dmitrij Agarkov (42) iz ruskog grada Voronježa uspio je u onome o čemu mnogi širom svijeta maštaju - "zeznuo" je banku.

Još 2008. godine na njegovu je kućnu adresu stigla ponuda vodeće ruske online banke Tinkoff Credit Systems o korištenju kreditne kartice. Uvjeti mu i nisu bili nešto privlačni pa je na predloženom ugovoru, koji je kasnije poslao natrag banci, prepravio sve što mu nije odgovaralo.

Kako javlja ruska državna televizija RT, Dmitrij je pri prepravljanju ugovora dao sebi oduška. Kamatu je smanjio na nulu, prekrižio je sve naknade, a osigurao se i za slučaj da banka jednostrano pokuša promijeniti ugovorne odredbe. Naveo je da mu banka za svaku promjenu mora platiti tri miliona rubalja (91.000 američkih dolara), a za jednostrano otkazivanje ugovora šest miliona rubalja (182.000 dolara).

Za divno čudo, prepravljeni ugovor koji je poslao banci vratio mu se pečatiran i potpisan, a kući mu je stigla i kreditna kartica.

Njegov advokat Dmitrij Mihaljevič kaže da se, prema ugovoru, banka obavezala posuditi mu koliko god novca on poželi.

"Da je poželio kupiti otok negdje u Maleziji, banka bi mu morala dati novac za to", dodaje Mihaljevič.

No, prošle su dvije godine, a iako Agarkov za to vrijeme nije ni pomišljao o šopingu u Maleziji, banka ga se 2010. godine poželjela riješiti. Jednostrano je otkazala ugovor, a 2012. godine ga je i tužila zbog 45.000 neplaćenih rubalja za naknade i kamate, iako ih u ugovoru nije bilo.

Sud je stao na Dmitrijevu stranu, proglasivši prepravljeni ugovor potpuno valjanim, a banka je morala priznati da je pogriješila. Advokat Mihaljevič ironično kaže da su na sudu kazali ono što obično govore njihovi klijenti: 'Ugovor nismo ni pročitali!'.

Agarkov je na kraju pokrenuo protutužbu i sada od banke zbog jednostranog raskida i nepoštivanja ugovora ukupno potražuje 30 miliona rubalja (909.000 dolara).

Direktor banke u kojoj očito ne čitaju ugovore Oleg Tinkov na svom je Twitter profilu najavio žestoku borbu. 'Naši advokati smatraju da neće dobiti novac, nego četiri godine zatvora zbog prevare. (...) Kod nas je sve jasno i transparentno', napisao je.

Sud bi mogao odlučiti u septembru za kada je zakazano sljedeće ročište.