Svijet
1

Ruslana poziva Obamu da zaustavi rat i pomogne Ukrajini

Klix.ba
Ukrajinska pop zvijezda Ruslana, koja je provela mjesece pjevajući demonstrantima u Kijevu, uputila je emotivni apel američkom predsjedniku Baracku Obami da preduzme "odlučnu akciju" i pokaže "hrabrost" kako bi se okončala kriza u njenoj domovini i spriječio rat.

Njen apel je uslijedio nakon što je Ukrajina saopštila da su oružane snage te zemlje "u punoj pripravnosti" zbog moguće ruske invazije i pošto su vlasti priznale da su nemoćne da spriječe proruske pobunjenike na istoku Ukrajine, prenosi AFP.

"Građani svijeta, ja dozivam u pomoć. Šokirana sam. Ovo je tragedija 21. vijeka, najveća kriza od Drugog svjetskog rata", rekla je Ruslana na prijemu u Washingtonu na kojem su bile brojne ugledne zvanice među kojima američki ministar odbrane.

"Ovo je moj apel Americi: Gospodine predsjedniče Obama, riječi ne mogu zaustaviti tenkove. Rat može da se zaustavi samo odlučnom akcijom", dodala je ona.

"Budite lider, zaustavite rat, pomozite Ukrajini da sačuva slobodu", kazala je Ruslana, prenosi AFP.

Ruslana, koja je postala poznata kada je osvojila prvo mjesto na Eurosongu 2004., pozvala je Ameriku da povede svijet i da bude jaka.

"Evropa i ostatak sveta će vas slijediti", dodala je ona.

"Ako to ne učinite sada, izgubit ćemo demokratiju, sigurnost i čitav sistem međunarodnih odnosa...", poručila je Ruslana, prenio je AFP.