Analiza eksperata
75

Rusko povlačenje nije zamka, doživjeli su strateški poraz u Hersonu

S. M.
Američki Institut za ratne studije u novom izvještaju analizirao je jučerašnju odluku ruskog ministarstva odbrane da povuče snage na lijevu obalu Dnjepra i napusti Herson istakavši da bitka za ovaj grad još uvijek nije gotovo ali da je Rusija dala prioritet povlačenju.

"Bitka kod Hersona nije gotova, ali ruske snage su ušle u novu fazu, dajući prioritet povlačenju svojih snaga preko rijeke, umjesto da pokušavaju da zaustave ukrajinsku kontraofanzivu u potpunosti", navodi se u izvještaju.

Iz Instituta tvrde da će cijelom ruskom kontigentu trebati neko vrijeme da se povuče preko rijeke Dnjepar i da je još uvijek nejasno hoće li ruske snage moći izvesti povlačenje bez velikih gubitaka pod pritiskom Ukrajine.

"Ukrajinska kontraofanziva u pravcu Hersona koja traje od augusta, koordinirana kampanja da se primoraju ruske snage na povlačenje preko Dnjepra bez potrebe za velikim ukrajinskim kopnenim ofanzivama, vjerovatno je uspjela", navodi se u izvještaju.

Autori smatraju da je malo vjerovatno da rusko povlačenje predstavlja zamku s cijem da se ukrajinske snage namami u borbu u blizini grada Hersona.

Stanje u oblasti Hersona komentarisalo je i britansko ministarstvo odbrane rekavši da su ruske snage u toku dosadašnjeg povlačenja uništile više mostova i vjerovatno postavile mine kako bi se usporile i odložile napredovanje ukrajinskih snaga.

"Gubitak zapadne obale Hersona vjerovatno će spriječiti Rusiju da ostvari svoju stratešku aspiraciju kopnenog mosta do Odese", smatraju Britanci.

Iz ministarstva napominju da će ruske snage, sa ograničenim prelazima, biti ranjive tokom prelaska rijeke Dnjepar.

"Vjerovatno će se povlačenje odvijati nekoliko dana sa odbrambenim položajima i artiljerijskom vatrom koja će pokrivati snage koje se povlače", stoji u izvještaju ministarstva odbrane Velike Britanije.