Jeftina propaganda
51

Rusko ministarstvo proširilo lažni video o ukrajinskim nacistima, izbrisali ga nakon što su razotkriveni

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Rusko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru je objavilo snimak na kojem navodno ukrajinski vojnici zaustavljaju automobil u prolazu s civilima, zatim ih vrijeđaju, plaše dijete u autu i otvaraju vatru upozorenja.

Ministarstvo je to popratilo komentarom da će nacisti uvijek biti nacisti. Kada je otkriveno da je snimka namještena, tweet je izbrisan bez komentara.

Na snimci se vidi kako vojni automobil pretiče civilni automobil i prisiljava ga da se zaustavi. Iz auta tada izlaze dva vojnika. Jedan od njih prilazi civilnom automobilu i počinje vrijeđati vozača u kojem je dijete. On plaši ženu, dijete plače, vojnik se potom povlači iz automobila i otvara vatru upozorenja.

Screenshot originalne objave koja je sada izbrisana
Screenshot originalne objave koja je sada izbrisana

"Jednom cinkaroš, zauvijek cinkaroš. To je teror u kojem žive Ukrajinci. Vojnik je ženu nazvao svinjom i prljavštinom samo zato što je govorila ruski", stajalo je u komentaru ruskog ministarstva.

Međutim sam video ima nekoliko propusta. Istraživačka platforma GeoConfirmed potvrdila je da je video snimljen u regiji Donjecka i 30 kilometara od najbliže linije. Odnosno na mjestima koja trenutno kontroliraju Rusi. Ukrajinci ne mogu biti na snimci.

Postoje i druga odstupanja. Prema Unian-u, pokazalo se da je vojni automobil zapravo ruski. Ne pristaje ni žuta traka koju vojnici nose na rukama. Ukrajinci ne koriste ovu boju nekoliko mjeseci.

Osim toga, sve je snimljeno kamerom na vozilu. Ali Ukrajina je zabranila njihovu upotrebu nedugo nakon početka rata, kako Rusima ne bi otkrila položaje vojske.

Nakon što je shvatilo da je video namješten, rusko ministarstvo vanjskih poslova izbrisalo je tweet bez riječi. Međutim, snimka reproduciranog videa trenutno je dostupna, primjerice, na računu ruske ambasade u Britaniji.