Rat u Ukrajini
8

Ruski zvaničnik: Razmatramo da američke i NATO-ove transporte oružja tretiramo kao legitimnu metu

B. R.
Sergej Rjabkov, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije (Foto: EPA-EFE)
Sergej Rjabkov, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije (Foto: EPA-EFE)
Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov danas je poručio da će Rusija razmotriti da se američka i NATO vozila kojima se prevozi oružje na teritoriji Ukrajine tretiraju kao legitimna vojna meta.

U intervjuu za novinsku agenciju TASS je istakao da će biti "oštro suzbijen" svaki pokušaj Zapada da značajno našteti ruskoj vojsci ili njenim separatističkim saveznicima u Ukrajini.

"Upozoravamo da će biti ozbiljno razmotreno da se transport američkog, NATO-ovog oružja širom ukrajinskog teritorija tretira kao legitimna vojna meta", ukazao je Rjabkov.

Prema njegovim riječima, Amerikancima i drugim zapadnjacima se daje prilika da shvate da će svaki pokušaj usporavanja "specijalne operacije" biti oštro suzbijen, prenosi agencija Reuters.

Dan ranije, 12. aprila, srušen je most koji je Rusiji ključan u agresiji na Ukrajinu. Riječ je o željezničkom mostu koji se nalazi u blizini granice sa Ukrajinom, a pretpostavlja se da se desila sabotaža.

Rusija preko ovog mosta, u regiji Belgorod, prevozi sve ono što joj je potrebno za veliku invaziju na istoku susjedne države

U međuvremenu Sjedinjene Američke Države su odobrile dodatnu vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 800 miliona dolara.