Otvorena prijetnja
69

Ruski zvaničnik: Oborit ćemo američke projektile koji budu ispaljeni na Siriju

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruska vojska bi mogla da se sukobi s američkom u slučaju jednostrane akcije na tlu Sirije, upozoravaju ruski zvaničnici.

Ruska vojska ima pravo da obori projektile i uništi lansirne rampe u slučaju da vojska Sjedinjenih Američkih Država izvrši agresiju na Siriju, rekao je ruski diplomata u Libanu Aleksandar Zasipkin.

Ova nesvakidašnja izjava dolazi u jeku prijetnji Washingtona da priprema "oštar odgovor" sirijskoj vladi nakon što su snage zvaničnog Damaska navodno izvršile napad hemijskim oružjem u kojem je ubijeno više desetaka civila.

Također, Rusija je u utorak uložila veto na američki prijedlog rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se omogućilo pokretanje nove istrage kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za napad hemijskim oružjem u Siriji.

Također, UN nije usvojio ruski prijedlog za istragu napada.

I dok OPCW (Organizacija za zabranu hemijskog oružja) planira uskoro poslati tim stručnjaka koji bi ispitali slučaj hemijskog napada, ruski eksperti koji su bili na mjestu događaja tvrde da ne postoje tragovi opasnih supstanci.

Sirijski mediji koji podržavaju opoziciju su u subotu 7. aprila prenijeli da je u napadu hemijskim oružjem u Dumi u sirijskoj istočnoj Guti poginulo 70 ljudi.