Šta se iza brda valja?
76

Ruski vojni avion bio dva dana na aerodromu u Pjongjangu, da li je dogovoren transfer oružja?

T. K.
Foto: AirlineReporter
Foto: AirlineReporter
Ruski vojni avion sletio je u Pjongjang gdje je bio puna dva dana parkiran na aerodromu, pokazali su podaci platforme za praćenje letova aviona FlightRadar24.

Dodaje se da je riječ o modelu Iljušin IL-62M, odnosno o istom avionu koji je Rusija poslala Sjevernoj Koreji u augustu, samo nekoliko dana nakon što je ministar odbrane Sergej Šojgu doputovao u Pjongjang.

Podaci FlightRadar24 također pokazuju kako se avion, koji je u sjevernokorejsku prijestolnicu stigao u utorak ujutro, vratio u Rusiju nakon što je bio na tlu u Sjevernoj Koreji dva dana.

Ovaj avion potiče iz sovjetskog doba i može prevoziti do 200 osoba.

Kako prenosi Bloomberg, tišina i odsustvo komentara zvaničnika vezanih za slijetanje ovog aviona ukazuju na to da su u avionu bili vojni zvaničnici zbog razgovora o oružju ili transferu tehnologije.

"Izgleda da je Rusija ponovo otkrila stratešku vrijednost Sjeverne Koreje u pozadini podrške Sjeverne Koreje u ratu i formiranju trilateralnog saveza SAD - Južna Koreja - Japan", naveo je šef odsjeka za ruske studije na Univerzitetu Hankuk, Jeh Sung Hun.

On je dodao kako očekuje da saradnja Sjeverne Koreje i Rusije brzo napreduje, pošto su interesi obje države usklađeni. Tokom nedavne posjete Rusiji, sjevernokorejski predsjednik Kim Jong Un je obišao vojne objekte, uključujući fabrike koje proizvode borbene avione.