Diskreditovanje vojske
53

Ruski sud odbio emocionalni apel čovjeka čija je kćerka nacrtala antiratnu sliku

T. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Rus kojeg je policija istraživala nakon što je njegova kći nacrtala antiratnu sliku u školi poručio je na sudu u regionalnom glavnom gradu Tuli da bi se radije suočio sa smrtnom kaznom nego da bude odvojen od nje.
Aleksej Moskaljov je u martu osuđen na dvije godine zatvora zbog diskreditiranja ruske vojske. Pobjegao je iz kućnog pritvora u gradu Jefremovu, u regiji Tula južno od Moskve te pobjegao u Bjelorusiju, ali je brzo ponovno uhapšen i vraćen u Rusiju.

Na žalbenom ročištu u ponedjeljak, Moskaljov je održao emotivni govor u kojem je rekao da "njegovo srce krvari svaki dan" zbog rastanka od njegove kćeri tinejdžerice Maše.

"Govorio je iz srca. Dugo je bio bez kćeri. Rekao je da je dijete razlog za njegov život", rekao je Biliyenko.

Dodao je da je pokušavao apelirati na humanost suda, ali nije uspjelo.

Moskaljov je osuđen zbog komentara koje je on sam navodno objavio na internetu o ruskom ratu u Ukrajini. Ali istraga je započela nakon što je Maša, tada 12-godišnjakinja, prošle godine nacrtala sliku na kojoj se vidi kako ruske rakete padaju na ukrajinsku majku i dijete, zbog čega je direktorica njezine škole pozvala policiju.

Slučaj je privukao svjetsku pozornost jer je Maša prije suđenja odvedena od oca i smještena u dječji dom. Sada živi s majkom, koja se otuđila od Moskaljova, ali otac i kći još uvijek mogu pisati jedno drugome.

Grupa za podršku porodici rekla je da su neki ljudi u sudnici plakali kada je Moskaljov pročitao Mašino pismo u kojem ga je ona nazvala najboljim ocem na svijetu i rekla mu: "Bit ćemo zajedno, šta god se desilo".

Biliyenko je rekao da Moskalyov sada može biti prebačen iz istražnog pritvora u zatvorsku koloniju u bilo kojem trenutku, ali će se on nastaviti žaliti na slučaj na dva viša suda.