Razmirice u razredu
0

Ruski student pucao na kolege u kabinetu ubivši jednog, a potom i sebe

Dž. L.
Najmanje jedna osoba je ubijena, a tri su ranjene nakon što je 19-godišnji student otvorio vatru i počeo nasumično pucati na svoje kolege, a potom ubio i sebe na koledžu u ruskom gradu Blagovješčensk.

Naoružan sačmaricom, student je počeo pucati po kabinetu u kojem se nalazio kada je povrijedio nekoliko osoba. Uslijed teških prostrijelnih rana jedna osoba je podlegla.

Kada je policija stigla na mjesto događaja, napadač se odbio predati i pištolj je okrenuo na sebe.

[TWITTER]1194817456705081346[/TWITTER]

"Beživotna tijela dvije osobe, uključujući i napadača, otkrivena su na mjestu događaja. Još tri osobe su povrijeđene u pucnjavi. Među povrijeđenima su dva tinejdžera i jedna žena", potvrdili su iz policije.

Iako na početku nije bilo jasno koju vrstu oružja je student koristio, poslije je otkriveno da je to bio legalno nabavljeni pištolj, registrovan na njegovo ime. Inače, ruska regulacija za vatreno oružje omogućava građanima starijima od 18 godina da dođu do dozvole za oružje za samoodbranu, sport i lov, kao i za kolekcionare.

Istražitelji tek trebaju utvrditi tačne motive napada ruskog studenta, ali inicijalni izveštaji ukazuju da je pucnjavu možda pokrenuo uslijed prepirke i neprijateljstva s pojedinim kolegama u razredu. U drugim nepotvrđenim izvještajima navodi se da je napadač izbačen s nastave zbog toga što je kasnio, ali nakon toga se vratio s oružjem i otvorio vatru.