|

Ruski snajperist ubio "Bijelu udovicu" Samanthu Lewthwaite

Ruski snajperist ubio "Bijelu udovicu" Samanthu Lewthwaite
34
Klix.ba
12.11.2014. u 19:25
120
komentara
34

dijeljenja
Ruski snajperist ubio "Bijelu udovicu" Samanthu Lewthwaite Bijela udovica Samantha Lewthwaite
Tridesetogodišnja Britanka Samantha Lewthwaite, poznata kao "Bijela udovica" borila se na strani IDIL-a, a prema pisanju birtanskog Mirrora, ubijena je prije dvije sedmice u Ukrajini.
Prema informacijama moskovske novinske agencije Regnum, Samanthu je ubio ruski snajperist u Ukrajini prije dvije sedmice. Ona je jedna od najtraženijih Britanaca, a ranije se borila strani IDIL-a u Siriji.

Samantha je bila udata za bombaša samoubicu Germainea Lindsayja (19), mladića rođenog u Yorkshireu porijeklom sa Jamajke, koji je učestvovao u napadima u Londonu 2005. godine u kojim je poginulo 56 i povrijeđeno 700 ljudi. Veliku Britaniju je napustila 2009. godine.

"Jedan od najtraženijih terorista Samantha Lewthwaite, koja se borila u redovima ukrajinskog bataljona, ubijena je snajperom. Prema našim informacijama, Bijela udovica je bila u ukrajinskom bataljonu dobrovoljaca Aidar i borila se kao snajperist. Ubio ju je snajperist dobrovoljac koji je iz Rusije stigao u Lugansk. Ukrajinske specijalne snage za njegovu 'glavu' daju gotovo milion dolara", navodi se u izvještaju agencije Regnum.

Ova zasad nepotvrđena vijest je stigla u vrijeme propagandnog haosa Moskve i Kijeva u vezi sa ukrajinskom krizom. U prošlomjesečnim izvještajima je objavljeno da se Samantha ove godine pridružila IDIL-u i postala jedna od najmoćnijih žena u terorističkoj mreži.

Bijela udovica je rođena u Sjevernoj Irskoj, a školu je završila u Aylesburyju. Ranije nije povezivana s Ukrajinom, nego je optužena da je obučavala bombaše samoubice u Siriji. Obučavala je Britance koji su se dobrovoljno borili za IDIL. Ranije se smatrala nevinom ženom bombaša samoubice, ali se ispostavilo da je zapravo najopasnija teroristkinja na svijetu.

U junu 2012. je sa dvojicom muškaraca bacila bombe na strance koji su u Mombasi gledali utakmicu između Engleske i Italije.

Povezana je i s napadom u kojem su poginula dva člana osiguranja restorana.
Prijavi grešku


Komentari (120)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...