Kontroverzna saradnja
60

Ruski protivraketni sistemi S-400 spremni za upotrebu u Turskoj

V. K.
Turska naišla na kritike zbog nabavke ruskog S-400 (Foto: EPA-EFE)
Turska naišla na kritike zbog nabavke ruskog S-400 (Foto: EPA-EFE)
Šef turske odbrambene industrije Ismail Demir rekao je u ponedjeljak medijima da su ruski protivraketni odbrambeni sistemi S-400 spremni za puštanje u rad u Turskoj.
"S-400 je spreman za upotrebu. Oružane snage Turske će odlučiti kada će se ukazati potreba za njegovim korištenjem", rekao je Demir.

Osim toga, Demir je izvijestio da turska preduzeća nastavljaju raditi na projektu razvoja američkih lovaca F-35, usprkos odluci Washingtona da Tursku isključi iz ovog programa.

Kako je istakao Demir, Turska će uskoro početi i sa proizvodnjom vlastitih protivraketnih sistema.

"Uz informacije koje dobijemo prilikom rada sa S-400, planiramo do 2025. godine krenuti sa proizvodnjom vlastitih sistema odbrane", dodao je Demir.

Rusija i Turska potpisale su ugovor o isporuci protivavionskih raketnih sistema S-400 Ankari 2017. godine. Turska je bila prva država NATO-a koja je te sisteme kupila od Rusije. Odluka Turske da nabavi ruske raketne sisteme S-400 izazvala je negativnu reakciju Sjedinjenih Američkih Država i NATO saveza.

U decembru 2020. godine turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da se Ankara neće odreći sistema S-400 uprkos američkom pritisku. Također, Erdogan je rekao kako su američke prijetnje sankcijama smiješne te je sugerirao SAD-u da konačno prestane prijetiti Turskoj.

"Kakvo je ovo savezništvo? Kakvo je ovo partnerstvo? Ta odluka otvoreni je neprijateljski napad na naša suverena prava", izjavio je u decembru Erdogan povodom američkih sankcija Turskoj zbog nabavke ruskog sistema.