Svijet
164

Ruski projektili namijenjeni Siriji slučajno "pali" na Iran

Klix.ba
Najmanje četiri ruske rakete ispaljene prema Siriji sa Kaspijskog mora sletjele su na Iran, potvrdili su neimenovani američki dužnosnici, javlja BBC.

Još uvijek nije poznato da li su projektili izazvali ikakvu štetu, niti na kojoj tačno lokaciji su pali.

Ruski ministar odbrane Sergey Shoigu odbio je da komentira slučaj.

U srijedu je Shoigu kazao predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu kako je svih 26 projektila lansiranih sa brodova pogodilo svoje mete, bez ljudskih žrtava. Putin mu je nakon toga čestitao.

Ovaj se incident dogodio nakon što je NATO obnovio obećanje da će braniti svoje saveznike u jeku "eskalacije ruskih vojnih aktivnost" u Siriji.

Američki ministar odbrane Ashton Carter je već ranije Rusiju prozvao zbog "neprofesionalnog" ponašanja, apelujući na profesionalne sigurnosne procedure, nakon što je ruski borbeni avion ugrozio turski zračni prostor, te nakon što je Rusija lansirala projektile ka Siriji sa Kaspijskog mora "bez ranijeg upozorenja".

"Nećemo pristati na saradnju s Rusijom, sve dok oni i dalje slijede pogrešnu strategiju. Nadamo se da će Rusija uvidjeti kako je ostajanje na brodu koji tone pogrešna strategija, a imaju mogućnost da to promijene i naprave pravu stvar. Ne znam hoće li to napraviti", izjavio je ranije Ashton Carter.