Svijet
0

Ruski premijer Putin danas slavi 59. rođendan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vladimir Putin u petak slavi 59. rođendan, a među prvima ruskom premijeru su čestitale pripadnice popularnog ženskog fan-kluba - koje su ispekle kolač i organizovale glasanje za "naj-seksi dio Putinovog tijela", prenosi na internet stranici Russia Today.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da Putin provodi rođendan "radno", a da od četvrtka prima čestitke i poklone.

Pripadnici pokreta "Naši" su u čašt Putinovog rođendana organizovali snimanje filma u kojem je učestvovalo oko 2.000 osoba. Oni su zapalili svijeće i njima u jednoj moskovskoj ulici formirali broj 59, dok su pjevali pjesmu s refrenom: "Nažalost, rođendan je samo jednom godišnje."

Autori erotskog kalendara sa studentkinjama Moskovskog državnog univerziteta, koji je izrađen prošle godine, u čast 58. Putinovog rođendana, ove godine su za premijera kreirali bojanku "Dima i Vova", s doživljajima dvojice dječaka - Dimitrija i Vladimira.

Putin je rođen 7. oktobra 1952. godine u Lenjingradu, 1975. diplomirao je na tamošnjem univerzitetu, a zatim se zaposlio u javnim organima bezbjednosti.

Službovao je u bivšoj Demokratskoj Republici Njemačkoj od 1985. do 1990. godine, a zatim je prešao na poslove u administraciji Sankt Peterburga.

Od 1996. godine, Putin prelazi u Moskvu gdje počinje da radi za predsjedničku administraciju, a od 31. decembra 1999. godine postaje vršilac dužnosti predsjednika.

Za predsjednika prvi put je izabran 2000., a zatim ponovo 2004. godine, a premijer Rusije postao je 2008.

Putin je kandidat vladajuće partije "Jedinstvena Rusija" za predstojeće izbore, 2012., a jedinstvena procjena ruske i svjetske javnosti je da će Putin ubedljivo pobjediti konkurenciju i osvojiti treći mandat, prenosi u petak Tanjug.