Kongres stranke
0

Medvedev predložio Putina za predsjednika Rusija

FENA
Medvedev i Putin
Medvedev i Putin
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev predložio je u subotu na kongresu stranke na vlasti svog premijera i bivšeg šefa države Vladimira Putina kao kandidata za predsjedničke izbore u martu 2012. godine.

"Uzevši u obzir da mi je ponuđeno da predvodim listu stranke Ujedinjena Rusija na općim izborima i da sam, u slučaju uspjeha, spreman da aktivno radim u vladi, mislim da bi bilo dobro da kongres podrži kandidaturu lidera stranke Vladimira Putina za predsjednika zemlje", kazao je Medvedev.

On je govorio pred oko 11.000 članova stranke Ujedinjena Rusija okupljenih u palači sportova Lužniki u Moskvi.

Nekoliko minuta ranije, Vladimir Putin je predložio Medvedeva na čelo liste Ujedinjene Rusije za opće izbore u decembru.

"Predlažem da listu Ujedinjene Rusije za biranje članova Dume (donji dom parlamenta) 4. decembra predvodi sadašnji šef države Dmitrij Anatolevič Medvedev", kazao je Putin koji je bio šef države od 2000. do 2008.

On je 2008. godine imenovao Medvedeva, koji danas ima 46 godina, za svog nasljednika. Pošto se nije mogao kandidirati za treći predsjednički mandat, Putin je izabran za premijera.

Ustavnom reformom provedenom 2008. godine produžen je predsjednički mandat s četiri na šest godina počevši od 2012. godine.

Teoretski, 58-godišnji Putin bi mogao da se kandidira 2018. godine i ostane na vlasti do 2024.