Tvrde Britanci
6

Ruski obavještajci planirali cyber napad na Olimpijadu u Japanu

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ruska obavještajna služba je planirala cyber napad na Japan tokom Ljetnih olimpijskih igara, a u cilju da nanese štetu svečanoj ceremoniji otvaranja, objavio je britanski Nacionalni centar za cyber sigurnost. Do ovog otkrića su Britanci došli zajedno sa američkim obavještajnim službama.

Rusi su nadzirali organizatore Ljetnih olimpijskih igara, koje su se trebale održati ove godine, njihove logističke službe i sponzore. Na meti prethodnih cyber napada ove države bile su institucije njenih političkih protivnika, ali i agencije koje su provodile istragu o dopingu ruskih sportista.

Navodno postoje dokazi prema kojima je Rusija planirala da nanese štetu ovom najznačajnijem sportskom takmičenju na svijetu, a na kojem neće moći učestovati nijedan njen takmičar zbog dopinga za koji se tvrdi da ga je podsticala ova država.

Velika Britanija je bila prva zemlja koja je objavila da su Rusi pokušali nanijeti štetu i Zimskim olimpijskim igrama iz 2018. u južnokorejskom Pyeongchangu. Tvrdili su da su ruski obavještajci namjeravali izvršiti hakerski napad na ceremoniju otvaranja igara u Južnoj Koreji, a da se pri tome predstave kao hakeri iz Sjeverne Koreje i Kine. Cilj im je bio da uruše web stranicu namijenjenu za ulaznice i WiFi mrežu na stadionu na kojem je bila ceremonija otvaranja. Ciljali su i emitere i sponzore.

Ruski obavještajci su pokušali oštetiti i informacioni sistem korejske Olimpijade.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab je ove radnje Rusije nazvao ciničnim i nepromišljenim te ih je osudio. Poručio je da će Britanija nastaviti raditi na razotkrivanju ovakvih aktivnosti zajedno sa svojim saveznicama.

Britanska vlast je podsjetila da je Rusija pristala na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da neće na bilo koji način narušiti Olimpijadu koja se trebala održati ove godine, ali je prolongirana za sljedeći godinu zbog pandemije koronavirusa. U međuvremenu ova zemlja je već sankcionirala pojedince iz Rusije koji se dovode u vezu sa ovim napadima, piše britanski list Guardian.