Lažirano ubistvo
38

Ruski novinar za kojeg se smatralo da je ubijen u Kijevu pojavio se na konferenciji

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Arkady Babchenko, ruski novinar o kojem su mediji izvještavali da je ubijen u Kijevu, pojavio se na konferenciji za novinare u Ukrajini, piše The Guardian.

Babchenko se pojavio na današnjoj konferenciji za medije koju su organizovale ukrajinske sigurnosne službe u namjeri da "ažuriraju informacije o istrazi u vezi s njegovim ubistvom".

Vasily Gritsak, šef ukrajinske bezbjednosne službe, rekao je novinarima da su lažirali smrt novinara Babchenka kako bi uhvatili ljude koji su pokušali da ga ubiju.

U utorak je ukrajinska policija saopćila da je Babchenko, novinar iz Kremlja, ubijen kada je napustio stan u namjeri da ode u kupovinu. Jedan zvaničnik vlade rekao je medijima da je Babchenko (41) preminuo u bolnici.

Međutim, danas su zvaničnici kazali da je Babchenko lažirao svoju smrt u saradnji sa ukrajinskom policijom, u sklopu istrage o prijetnjama po njegov život. Plan se provodio više od mjesec.

Policija je saopćila da je zajednička operacija rezultirala jednim hapšenjem.

Babchenko se izvinio javnosti kazavši da je mnogo puta bio u prilici da isprati svoje kolege i prijatelje na vječni počinak.

"Znam taj bolesni osjećaj. Žao mi je", kazao je Babchenko.

Babchenko je jedan od najpoznatijih ruskih ratnih reportera, koji je tu zemlju napustio 2017. godine kazavši da dobija prijetnje i da se plaši da bi mogao da bude uhapšen.

Preselio se u Kijev, gdje je radio kao voditelj na krimskotatarskoj televiziji ATR.