Rat u Ukrajini
22

Ruski neonacista koji se hvalio lobanjom ukrajinskog vojnika dobio metak u glavu

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Prema izvještajima koja kruže društvenim mrežama, Igor Mangušev je upucan u glavu iz neposredne blizine, u nečemu što djeluje kao pogubljenje, na kontrolnom punktu u dijelu Luganske oblasti pod ruskom okupacijom.

Mangušev je s prostrijelnom ranom poslan na odjel neurohirurgije jedne od bolnica u Kadiivki.

"Mangušev je dobio metak kroz vlastitu lubanju. Još je živ, ali s takvom povredom izgledi nisu baš dobri", stoji u objavi ukrajinskog novinara Denisa Kazanskyog.

Mnogi su kazali da je Manguševa "stigla karma", a ruskog su plaćenika najvjerojatnije ustrijelili vojnici čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

"Detalji su još uvijek nejasni, ali je uzvikivanje 'Akhmat-sila!' indikativno", rekao je Kazanskyi, citirajući ono što su Manguševljevi napadači navodno uzvikivali tokom pucnjave.

Ruski izvori također su potvrdili da se plaćeniku dogodila "nezgoda". Ruske vlasti odbile su objaviti više informacija o napadu, ali su ruski blogeri osudili napad, te nagađaju da je Mangušev možda bio na koljenima i da mu je pucano u glavu s leđa.

Mangušev je vođa neonacističkog pokreta "Svetlaya Rus". Također se smatra kreatorom PMC-a "Raccoon", koji je blisko sarađivao s ruskom sigurnosnom službom FSB.

Tokom svog sramotnog govora kada je "razmahivao" lobanjama u ljeto 2022. godine, Mangušev je ponovio stereotipe ruske propagande i pozvao na genocid nad Ukrajincima. Propagandist je izjavio da Rusija "nije u ratu s ljudima, već s idejom" postojanja Ukrajine i "svi nositelji te ideje moraju biti uništeni".