Suosnivač Yandexa
13

Ruski milijarder konačno progovorio o ratu u Ukrajini: To je barbarski čin, užasnut sam

V. K.
Arkadij Volož u društvu Vladimira Putina (Foto: EPA-EFE)
Arkadij Volož u društvu Vladimira Putina (Foto: EPA-EFE)
Suosnivač najveće ruske internet platforme Yander Arkadij Volož govorio je o ruskoj invaziji na Ukrajinu te ju je ocijenio kao barbarski čin.

Ruski biznismen koji već duži period živi u Izraelu kritikovao je političke poteze Kremlja i naglasio je kako je izričito protiv rata u Ukrajini.

"Ruska invazija na Ukrajinu je barbarska i ja sam kategorički protiv toga. Užasnut sam sudbinom ljudi u Ukrajini. Mnogi od njih su moji prijatelji i rođaci, a njihove se kuće sada bombarduju svaki dan", rekao je Volož.

Inače, Volož je podnio ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora kompanije tokom 2022. godine i to nakon što ga je Evropska unija uvrstila na listu sankcija koje su usmjerene protiv ruskih kompanija, ali i bogatih pojedinaca.

U svom tadašnjem saopćenju, Evropska unija je pojasnila kako je Yandex odgovoran za promociju državnih medija i narativa kao i za uklanjanje sadržaja koji su kritični prema politici Vladimira Putina.

Ovu odluku EU komentirao je i Volož koji je tada izjavio kako je ona u potpunosti pogrešna.

Komentirajući svoju poziciju u aktuelnoj političkoj situaciji, Volož je izjavio kako mora preuzeti dio odgovornosti.

"Iako sam preselio u Izrael 2014. godine, moram da preuzmem svoj dio odgovornosti za postupke zemlje. Bilo je mnogo razloga zašto sam morao šutjeti do sada. Možete raspravljati o vremenu moje izjave, ali ne i o njenoj suštini. Ja sam protiv rata", zaključio je Volož.