Svijet
0

Ruski istražitelji tvrde da su pronašli "teške droge" na brodu Greenpeacea

Klix.ba
Arctic Sunrise
Arctic Sunrise
Ruski istražitelji tvrde kako su na brodu Greenpeacea pronašli nešto što liči na teške droge. Brod je zaplijenjen na Arktiku prošlog mjeseca.

"Tokom pretresa broda pronađen je morfij i sirovi opijum", saopćili su istražitelji.

Sirovi opijum se može koristiti za proizvodnju morfija i heroina. U saopćenju za javnost ova organizacija je navela da mogu samo "pretpostaviti da su ruski istražitelji pronašli medicinske supstance koje su aktivisti dužni imati sa sobom na brodovima u skladu sa pomorskim zakonima".

Ruske vlasti još uvijek drže u pritvoru 30 članova posade broda Greenpeace Artic Sunrise, 28 aktivista i dvojicu novinara, koji su uhapšeni u septembru, nakon optužbe za organizirano piratstvo. Oni su se previše približili naftnoj platformi Gazproma.

Ukoliko budu osuđeni pojedini bi se mogli suočiti sa kaznom zatvora do 15 godina. Među njima su državljani SAD, Australije i Velike Britanije.

Sjedište organizacije je inače u Holandiji, pa je ta zemlja zatražila arbitražu, a navode i kako je Rusija morala tražiti njihovo odobrenje za pretresanje broda, jer on plovi pod zastavom Holandije.

Holandija zahtijeva oslobađanje pritvorenika koji se nalaze u sjevernoj luci Murmans do suđenja te traže nazad i brod koji plovi pod njihovom zastavom.