Svijet
0

Ruski islamisti pozvali na napade i ometanje Zimskih olimpijskih igara u Sočiju

Klix.ba
Doku Umarov
Doku Umarov
Vođa ruskog islamističkog pokreta, Doku Umarov, pozvao je svoje pobunjenike da napadaju i ometaju nadolazeće Zimske olimpijske igre u gradu Sočiju.

Na snimku Umarov govori svojim sljedbenicima da moraju koristiti "maksimalnu silu", kako se Olimpijske igre ne bi održale.

Nakon preuzimanja odgovornosti za smrtonosne napade u moskovskoj podzemnoj željeznici i aerodromu Domodedovom, Umarov je prošle godine, sa izbijanjem protesta protiv Kremlja, objavio primirje u Rusiji. Na snimku govori kako je ruski predsjednik Vladimir Putin taj potez pogrešno protumačio kao slabost.

"Danas moramo pokazati onima koji žive u Kremlju da naša ljubaznost nije slabost. Planiraju na kostima naših predaka održati Olimpijadu, na kostima brojnih muslimana pokopanih na našoj zemlji pored Crnog mora. Mi, kao mudžahedini, to ne smijemo dozvoliti. Koristit ćemo sve metode koje nam Allah dozvoljava", rekao je Umarov.

Ruski islamistički pobunjenici smatraju Soči neformiranim kavkaskim emiratom. Sigurnost Olimpijade, koja bi se trebala održati u februaru naredne godine, mogla bi biti ozbiljno ugrožena, budući da se Soči nalazi prilično blizu granica sa Čečenijom i Dagestanom, gdje živi većina ruskih pobunjenika.