sport
0

Olimpijske igre u Sočiju osiguravat će 37.000 policajaca

FENA
Ukupno 37.000 policijskih službenika angažirano je na osiguranju Zimskih olimpijskih igara koje će biti održane 2014. godine u ruskom Sočiju, rekao je ruski ministar unutarnjih poslova Vladimir Kolokoltsev.

Kolokoltsev je izjavio ruskoj državnoj televiziji "Rusija 24" da je višeslojni sigurnosni sistem u Sočiju potpuno kompatibilan sa zahtjevima Međunarodnog olimpijskog odbora, dodajući da je njegova djelotvornost dokazana na testovima.

Dok su se dužnosnici obvezali od događaja u Sočiju napraviti najsigurnije Igre u historiji, sigurnosni stručnjaci upozorili su na to da islamistička pobuna, proširena širom ruskog sjevernog Kavkaza nakon dva separatistička rata u Čečeniji, predstavlja prijetnju projektu ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenose agencije.

Gruzijski premijer Bidzina Ivanishvili obećao je saradnju s Rusijom na većoj sigurnosti na Olimpijskim igrama 2014. godine u Sočiju, nakon što je glavni islamistički lider u ruskom sjevernom Kavkazu pozvao džihadiste na napade tokom tog događaja.

"Dat ćemo sve od sebe da osiguramo da Olimpijada, koja je veoma važna za Rusiju, bude održana u miru. Što se nas tiče, mi ćemo im pomoći u najvećoj mjeri gdje god je to moguće", rekao je Ivanišvili novinarima na konferenciji za medije u Tbilisiju.

Lider islamističke pobune u ruskom sjevernom Kavkazu Doku Umarov pozvao je svoje sljedbenike da upotrijebe "maksimalne snage" kako bi spriječili da ruski predsjednik Vladimir Putin održi Zimske olimpijske igre 2014. u Sočiju.

U video poruci objavljenoj na internetu lider pobunjenika Umarov je poručio da je naredba da se ne napadaju ruski ciljevi izvan sjevernog Kavkaza povučena.

"Oni (Rusija) planiraju održati Olimpijadu na kostima naših predaka, na kostima mnogih mrtvih muslimana, sahranjenih na toj teritoriji naše zemlje na Crnom moru i mi, kao mudžahedini, obavezni smo da to ne dozvolimo, koristeći sve metode koje nam dozvoljava svemogući Allah", rekao je Umarov u videoporuci čija se autentičnost nije mogla odmah ustanoviti.

Umarov redovno postavlja svoje video poruke na internet siteu kavkazcenter.com, glasilu kavkaskih militanata koji traže islamističku državu na Kavkazu.