Optužili Ukrajince
17

Ruski FSB iznio nove podatke o napadu u kojem je ubijen ratni bloger Vladlen Tatarski

F. H.
Foto: Twiter
Foto: Twiter
Ruska služba sigurnosti FSB iznijela je tvrdnje da iza eksplozije u kojoj je ubijen ruski vojni bloger i ratni propagandista Vladlen Tatarski stoje ukrajinske sigurnosne službe.

U saopćenju se navodi da su u napadu organizovali lideri organizacije poznate kao Fond za borbu protiv korupcije Leonid Volkov i Ivan Ždanov.

Kao drugog direktnog sudionika u napadu iz FSB-a su označili državljanina Ukrajine i člana diverzantske grupe Jurija Denisova.

Prema navodima, upravo je Denisov bio taj koji je Dariji Trepovoj putem dostavne službe poslao eksplozivnu napravu u obliku biste koju je ona poklonila Tatarskom, a koja je zatim eksplodirala.

Tvrdi se da je Denisov po nalogu ukrajinskih specijalnih službi u februaru stigao u Moskvu preko Latvije, te zatim prikupljao podatke o načinu života Tatarskog i mjestima koje posjećuje. Da bi to učinio kupio je automobil i iznajmio stan pored kuće Tatarskog.

Nakon napada koji se desio drugog aprila, Denisov je prema tvrdnjama FSB-a odletio u Tursku, tranzitom kroz Armeniju.

Vladlen Tatarsky poginuo je drugog aprila na kreativnoj večeri u kafiću na Universitetskaya nasipu u Sankt Peterburgu. Poginuo je nakon ekspolozije bombe postavljene na figuricu koja mu je poklonjena. Ozlijeđeno je više od 50 osoba. Sutradan je privedena osumnjičena Darija Trepova koja je dostavila bistu.