{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ruski biznismen u egzilu Nikolaj Gluškov pronađen mrtav u Londonu

13.3.2018. u 21:57
0
40
Ruski biznismen u egzilu Nikolaj Gluškov pronađen mrtav u Londonu
0
Ruski biznismen u egzilu Nikolaj Gluškov pronađen mrtav u Londonu
Nikolai Glushkov, Foto: Twitter
U stanu u Londonu u Velikoj Britaniji nađen je mrtav biznismen Nikolaj Gluškov koji je bio blizak saradnik preminulog ruskog tajkuna Borisa Berezovskog. Beživotno tijelo Gluškova (68) pronašla je njegova porodica u stanu u Londonu.
Gluškov je bio blizak prijatelj Borisa Berezovskog koji je u martu 2013. godine nađen mrtav u kući u blizini Askota, zapadno od Londona, gdje je živio do smrti u 67. godini.

Berezovski je nađen obješen, a oko vrata je imao dio svog omiljenog crnog šala od kašmira, dok je drugi dio pronađen na tušu, iznad njegove glave.

On se obogatio tokom privatizacija poslije raspada Sovjetskog Saveza, a Rusiju je napustio 2000. i nastanio se u Velikoj Britaniji nakon sukoba s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.


Gluškov koji je živio u egzilu pronađen je u stanu u Londonu mrtav samo devet dana od kada je bivši ruski špijun Sergej Skripalj nađen bez svijesti, najverovatnije napadnut nervnim gasom.

Gluškov je tokom devedesetih radio za rusku aviokompaniju "Aeroflot" i automobilsku kompaniju "LogoVAZ" Borisa Berezovskog.

Kada se Berezovski sukobio s Putinom i pobjegao u Veliku Britaniju, Gluškov je optužen za pranje novca i pronevjeru, nakon čega je proveo pet godina u zatvoru, a 2004. godine je pušten na slobodu. U Londonu je dobio politički azil.

Istraživao je okolnosti smrti Berezovskog, a jednom prijatelju je 2013. napisao u mailu da je došao do "mnogo novih činjenica koje su od velikog značaja".

Gluškov je imao dvoje djece s bivšom ženom koja živi u Moskvi, kćerku i sina. Vjeruje se da njegova kćerka Nataša živi u Velikoj Britaniji.

U Rusiji mu je 2017. suđeno u odsustvu i tada je dobio osam godina zatvora zbog optužbi da je ukrao 123 miliona dolara iz kompanije gdje je radio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: