Čudne okolnosti
0

Ruski biznismen u egzilu Nikolaj Gluškov pronađen mrtav u Londonu

Klix.ba
Nikolai Glushkov, Foto: Twitter
Nikolai Glushkov, Foto: Twitter
U stanu u Londonu u Velikoj Britaniji nađen je mrtav biznismen Nikolaj Gluškov koji je bio blizak saradnik preminulog ruskog tajkuna Borisa Berezovskog. Beživotno tijelo Gluškova (68) pronašla je njegova porodica u stanu u Londonu.

Gluškov je bio blizak prijatelj Borisa Berezovskog koji je u martu 2013. godine nađen mrtav u kući u blizini Askota, zapadno od Londona, gdje je živio do smrti u 67. godini.

Berezovski je nađen obješen, a oko vrata je imao dio svog omiljenog crnog šala od kašmira, dok je drugi dio pronađen na tušu, iznad njegove glave.

On se obogatio tokom privatizacija poslije raspada Sovjetskog Saveza, a Rusiju je napustio 2000. i nastanio se u Velikoj Britaniji nakon sukoba s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Gluškov koji je živio u egzilu pronađen je u stanu u Londonu mrtav samo devet dana od kada je bivši ruski špijun Sergej Skripalj nađen bez svijesti, najverovatnije napadnut nervnim gasom.

Gluškov je tokom devedesetih radio za rusku aviokompaniju "Aeroflot" i automobilsku kompaniju "LogoVAZ" Borisa Berezovskog.

Kada se Berezovski sukobio s Putinom i pobjegao u Veliku Britaniju, Gluškov je optužen za pranje novca i pronevjeru, nakon čega je proveo pet godina u zatvoru, a 2004. godine je pušten na slobodu. U Londonu je dobio politički azil.

Istraživao je okolnosti smrti Berezovskog, a jednom prijatelju je 2013. napisao u mailu da je došao do "mnogo novih činjenica koje su od velikog značaja".

Gluškov je imao dvoje djece s bivšom ženom koja živi u Moskvi, kćerku i sina. Vjeruje se da njegova kćerka Nataša živi u Velikoj Britaniji.

U Rusiji mu je 2017. suđeno u odsustvu i tada je dobio osam godina zatvora zbog optužbi da je ukrao 123 miliona dolara iz kompanije gdje je radio.