Svijet
11

Ruski avioni nastavili zračne udare na Alep, poginulo 25 osoba uključujući i djecu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruski avioni su nastavili zračne udare na četvrti koje drže pobunjenici u gradu Alepu, a aktivisti kažu da je riječ o danima najtežih bombardiranja, prenosi BBC.

Smrtno je stradalo najmanje 25 ljudi, uključujući i djecu. Bombardiranja su uslijedila nakon privremenog zatišja sirijske vlade, kako bi se dijelom omogućilo civilima da napuste područja pobunjenika na istoku grada.

Nedavno je postignut prekid vatre nakon posredovanja Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije, ali je prekinut prošlog mjeseca. Ruski predsjednik Vladimir Putin otkazao je planiranu posjetu Francuskoj u vrijeme ovih napada, a trebao se sastati s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom kasnije ovoga mjeseca i to je rekao da će razgovori biti ograničeni na Siriju, saopćili su francuski izvori.

U ponedjeljak je Hollande predložio da bi se ruski zvaničnici mogli suočiti s ratnim zločinima zbog bombardiranja Alepa, ali je Moskva u više navrata negirala napade na civile

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da je najmanje 25 civila ubijeno u zračnim udarima u utorak te je ostavila znatna oštećenja na nekoliko područja.

Neki od najintenzivnijih napada su se desili u naseljima Bustan al-Qasr i Fardos u blizini tvrđave pored linije fronta sa zapada.