Jedinica iz Sibira
130

Ruske vlasti pritvaraju i prijete vojnicima koji odbijaju da se bore u Ukrajini

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ruski vojnici koji služe vojsku po ugovoru, a koji su odbili nastaviti borbu u Ukrajini kažu da im njihovi vojni zapovjednici ne dozvoljavaju da se vrate kući i koriste prijetnje i zastrašivanje kako bi ih natjerali da se vrate na bojno polje.

Grupa vojnika 11. gardijske vazdušno-jurišne brigade, vojne jedinice iz sibirske republike Burjatije koja je raspoređena u Ukrajini od prvih dana ruske invazije, podnijela je ostavke ranije ovog mjeseca. Ali njihov zahtjev je naišao na otpor vojnih vlasti.

"U početku je bilo 78 prigovora, ali nakon nekoliko rundi prisile vojna komanda je uspjela da taj broj svede na minimum", rekao je Vladimir Budajev, suosnivač Free Buryatia Foundation, antiratne organizacije.

Nakon što je odbila da prihvati zahtjeve za ostavku, komanda brigade podijelila je vojnike u male grupe od osam i deset muškaraca i poslala ih u specijalni pritvorski objekat u gradu Luhansku na istoku Ukrajine koji je okupiran od Rusije, rekla je majka jednog od vojnika, Oksane Plusnine.

Prema Plusnininim riječima, vojnici nemaju lične isprave, koje je komanda uzela pod izgovorom da ih zaštiti u slučaju da ih zarobi ukrajinska vojska. Vojnicima je takođe uskraćen pristup mobilnim telefonima i drugim načinima da kontaktiraju svoje porodice ili advokate.

Prije nego što je pritvoren i držan bez komunikacije, Plusninin sin, Ilja Kaminski, rekao je za TV kanal Current Time da je grupa njegovih kolega vojnika koji su odbili da se bore bila "zatvorena u garaži" i "hranjena kašom jednom dnevno" prije nego što su poslani u pritvorski centar.

Kaminski je takođe dostavio Current Time TV-u audio snimak razgovora vojnika sa komandantom brigade potpukovnikom Agafonovim, koji ih je pokušao ubjediti da povuku ostavke.

"Osam ljudi je već otišlo u Lugansk i sada zaista žele da se vrate na bojno polje", čuje se Agafonov kako kaže na snimku koji je emitovao Current Time.

"Ne znam šta su im uradili ili rekli", dodao je.

Kaminski koji je tvrdio da je napisao oko 20 molbi za otpuštanje iz vojske postao je nedostupan ubrzo nakon što je razgovarao na kanalu.

"Ne možemo razgovarati s njim niti pratiti gdje se trenutno nalazi ili šta mu se dešava", rekla je Plusnina u video snimku objavljenom prošle sedmice.

Prema Plusnininim riječima, komanda je također zaprijetila da će "okupiti sve protivnike i poslati ih na liniju fronta" u pokušaju da poništi njihovu odluku da zauvijek napuste vojsku.

“Ovo je potpuno protivzakonito, jer je raskid ugovora sa ruskom vojskom zakonita procedura. To su osobe zaposlene (u državi) koje mogu (zakonito) odbiti da se pridržavaju naredbe u bilo kom trenutku", rekao je Budaev.

Prošle sedmice, Fondacija Slobodna Burjatija objavila je da se 150 vojnika iz sibirske republike koji su odbili raspoređivanje u Ukrajini vratilo kući sa fronta.

Njihova priča je dobila publicitet u junu kada su supruge vojnika snimile video apel u kojem kažu da njihovi muževi nisu dovedeni kući uprkos raskidu ugovora.

Video je u početku imao obrnut efekat kada su vojnici, koji su već bili u autobusu kući, vraćeni u Ukrajinu, dok je sa ženama "razgovarala Savezna sigurnosna služba", prema Budajevu.

Hoće li priča o Kaminskom i nekolicini vojnika koji su i dalje odlučni da napuste Ukrajinu uprkos pritiscima nadređenih imati sličan ishod, tek će se vidjeti.

"Koliko znamo, oni su i dalje zatočeni i izolovani negdje u blizini Luganska", rekao je Budaev za The Moscow Times u telefonskom intervjuu u utorak.