Svijet
0

Ruske jedinice do kraja dana u Južnoj Osetiji

FENA
Sve ruske vojne jedinice, poslane kao pojačanje mirovnom kontingentu u Južnoj Osetiji, po naredbi vrhovnog komandanta, predsjednika Rusije Dmitrija Medvjedjeva, danas će se povući u tu otcijepljenu gruzijsku autonomnu oblast s teritorije uže Gruzije.

Kako je sinoć najavio ministar odbrane Rusije Anatolij Serđukov, "tokom dana odvođenje tih jedinica s teritorije Gruzije bit će završeno", prenio je Itar-Tass.

Prema njegovim riječima, u zonama sigurnosti ostat će samo ruski mirovnjaci na specijalno opremljenim punktovima "u broju neophodnom za osiguranje bezbjednosti".

Zamjenik načelnika Generalštaba ruske vojske Anatolij Nogovicin saopćio je nedavno da će uz administrativnu granicu Južne Osetije i Gruzije biti formirana Sigurnosna zona u dvije linije između kojih će biti tampon-zona.

Na prvoj liniji, kako je rekao, bit će razmještena 272 ruska mirovnjaka, a na ostalih 10 punktova uz administrativnu granicu njih 180.

Komandant Kopnene vojske Rusije Vladimir Boldirjev rekao je da će posmatrački punktovi mirovnjaka profunkcionirati u petak, a "jedinice koje ne budu angažirane u tom pravcu će se vraćati".

Boldirjev, koji komandira ruskom vojskom u zoni južnoosetijskog konflikta, rekao je da će ruskoj vojsci biti potrebno oko 10 dana da u utvrđenom poretku pređe preko Južne Osetije u Rusiju.