Svijet
33

Ruske diplomate pakuju kofere, Putin šalje avion po njih u SAD

Klix.ba
Avion koji šalje Rusija
Ruske diplomate koje su proglašene nepoželjnim u nedjelju, 1. januara, će napustiti prostor SAD-a, saopćila je ruska ambasada u Washingtonu, piše ruski Sputnik.

Predsjednik Barack Obama i njegova administracija protjerao je 35 ruskih diplomata i njihovih porodica, te zatvorio njihove objekte u Marylandu i New Yorku, zbog umiješanosti u hakiranje predsjedničkih izbora.

Iz ambasade je saopćeno da je riječ o diplomatama iz Washingtona i San Francisca. Ruski zvanični negirali su navode da su imali bilo kakav utjecaj na izbore. Ruska vlada će poslati avion po njih.

Policija je zatvorila dva objekta u petak poslijepodne, mjesta za koja je Obama rekao da su Rusi koristili kako bi razmijenili obavještajne podatke. Prema podacima, objekat u Marylandu je kupio Sovjetski savez 1972. godine o koristile su ga ruske diplomate za rekreaciju. Ulaz uposlenicima je također zabranjen. U ovim objektima, koji imaju mnogo hektara zemljišta, Rusi su odmarali, lovili, imali sportske rekreacije, te su imali privatnu plažu.

Alison Davis koja živi blizu objekta u Marylandu kazala je kako su u Rusi već šest godina, te da su uvijek bili ljubazni, ali da nisu imali kontakta sa lokalnim stanovništvom.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je kako neće protjerati nikoga kao odgovor sankcijama SAD-a te da će buduće odnose s ovom zemljom definirati nakon što vlast preuzme Donald Trump.