Govor u Džakarti
299

Ruska zvaničnica pozvala Ukrajinu na pregovore: Hajde da sjednemo i dogovorimo se

V. K.
Valentina Matvijenko (Foto: EPA-EFE)
Valentina Matvijenko (Foto: EPA-EFE)
Predsjednica gornjeg doma Parlamenta Ruske Federacije Valentina Matvijenko pozvala je ruske i ukrajinske zvaničnike na pregovore o primirju te je naglasila kako bi bilo najbolje kada bi oni počeli već danas.

Na samitu parlamenata zemalja G20 koji se održava u Džakarti koji se održava 6. i 7. oktobra, Matvijenko se prije svega osvrnula na djelovanje Zapada prema Rusiji te je poručila kako zapadni zvaničnici nemaju više argumenata koje mogu upotrijebiti protiv Rusije te da su zbog toga počeli govoriti o nuklearnim prijetnjama.

"Pošto je kolektivni Zapad iscrpio sve argumente za diskreditaciju Rusije, počeli su s emitovanjem 'crtanog' o nuklearnoj prijetnji. To je samo još jedna u nizu. Vladimir Putin je više puta govorio o tome te je rekao da Rusija nikada nije planirala nekome da prijeti nuklearnim oružjem. Ono se smatra faktorom odvraćanja i zaštite u slučaju agresije", poručila je Matvijenko.

Nakon toga, Matvijenko se osvrnula i na sam rat u Ukrajini te je, prema pisanju ruskih medija, bila izuzetno emotivna prilikom govora.

"Hajde da sjednemo za pregovarački stol. Parlamentarci iz Rusije i parlamentarci iz Ukrajine. Hajde da pokušamo da se razumijemo i pronađemo dogovor", rekla je predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta.

Ipak, naglasila je kako predmet pregovora ne može biti aneksija četiri ukrajinske teritorije.

"To ne dolazi u obzir, to je dio Rusije. Međutim, spremni smo zaustaviti dalja neprijateljstva, ali pod uslovima koje će ponuditi i Rusija", zaključila je Matvijenko.