Teške borbe
966

Ruska vojska prodire u Mariupolj: Grad je izbrisan sa lica zemlje

M. G.
Foto: Twitter
Ruske snage progurale su se dublje u ukrajinski opkoljeni i uništeni lučki grad Mariupolj gdje su teške borbe zatvorile veliku čeličanu, a lokalne vlasti mole za dodatnu pomoć.
Pad Mariupolja, poprište nekih od najtežih ratnih stradanja, označio bi ključno napredovanje na bojnom polju za Ruse, koji su uglavnom ostali izvan ključnih gradova više od tri sedmice u najvećoj kopnenoj invaziji u Evropi od Drugog svjetskog rata.

“Umiru djeca, starci. Grad je uništen i zbrisan je s lica zemlje”, rekao je policajac Mariupolja Mihail Veršnjin u subotu sa ulice posute ruševinama u video snimku upućenom zapadnim liderima.

[TWITTER]1505298725211717640[/TWITTER]

Ruske snage su već odsjekle grad od Azovskog mora, a njegov pad bi povezao Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, s teritorijama pod kontrolom separatista koje podržava Moskva na istoku.

"U centru grada vode se ulične borbe“, rekao je Vadim Bojčenko, gradonačelnik Mariupolja, prenosi BBC.

“U tom području ima tenkova i artiljerijskog granatiranja, i svih vrsta oružja. Naše snage čine sve da održe svoje položaje u gradu, ali neprijateljske snage su, nažalost, veće od naših.Ne postoji mali komad zemlje u gradu na kojem nema znakova rata", rekao je.

Ukrajinske i ruske snage bore se oko čeličane Azovstal, rekao je u subotu Vadim Denysenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

"Jedna od najvećih metalurških fabrika u Evropi je zapravo uništena", rekao je Denysenko u televizijskim komentarima.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da se najbliže snage koje bi mogle pomoći braniocima Mariupolja već bore protiv "prevladavajuće sile neprijatelja" i da su udaljene najmanje 100 km.

"Trenutno ne postoji vojno rješenje za Mariupolj. To nije samo moje mišljenje, to je mišljenje vojske”, kazao je Arestovič

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski pojavio se u snimku rano u subotu snimljenom na ulicama glavnog grada Kijeva kako bi osudio veliki miting dan ranije u Moskvi kojem je prisustvovao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Zelenski je rekao da Rusija pokušava izgladniti ukrajinske gradove kako bi se pokorili, ali je upozorio da bi nastavak invazije nanio veliki danak Rusiji.

Takođe je ponovio poziv Putinu da se sastane s njim kako bi spriječio još krvoprolića.

"Došlo je vrijeme da se obnovi teritorijalni integritet Ukrajine. U suprotnom, troškovi Rusije će biti toliki da se nećete moći ponovo uzdići nekoliko generacija", rekao je on.

Un je potvrdio je više od 847 smrtnih slučajeva civila od početka rata, iako priznaju da je stvarni broj vjerovatno mnogo veći. UN je saopćio da je više od 3,3 miliona ljudi izbjeglo iz Ukrajine.