Dan pobjede nad fašizmom
48

Ruska vojska održala probu parade uoči 9. maja, ponovo upitno učešće avijacije

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
U glavnom gradu Rusije i ovog 9. maja održat će se tradicionalna parada povodom Dana pobjede nad fašizmom.

Uoči 78. godišnjice u onome što Rusi nazivaju Velikim otadžbinskim ratom, ruska vojska održala je danas generalnu probu u kojoj su učestvovali brojne vojne jedinice.

Također, pored pješadije, na generalnoj probi učestvovali su i pripadnici tenkovskih brigada, ali i nuklearne snage koje će na paradi predstaviti sisteme zadužene za nošenje interkontinentalnih balističkih raketa.

Pored plakata i drugog propagandnog materijala koji podsjeća na pobjedu u Drugom svjetskom ratu i na ovoj paradi uočeni su simboli kao što je slovo "Z" koje je na neki način postalo simbol ruske agresije na Ukrajinu s obzirom na to da su brojne ruske jedinice upravo označene sa ovim slovom.

Iako je ovo događaj u kojem su ranije kao gosti bili prisutni i brojni saveznici Rusije u Drugom svjetskom ratu, zbog invazije ove države na Ukrajinu i ove godine će izostati brojne zvanice iz zapadnih zemalja.

Ono što je zanimljivo i ove godine je upitno da li će u Paradi pobjede učestvovati i pripadnici ruske avijacije.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov medijima je saopćio kako će biti blagovremeno obaviješteni o eventualnom učešću avijacije na paradi.

"O svemu ćemo vas izvijestiti na vrijeme", rekao je Peskov.

Inače, prošle godine na Paradi pobjede ruska avijacija nije učestvovala u redovnom programu, a kao razlog za njihov izostanak navedene su vremenske neprilike u Moskvi.