Nakon eksplozije iznad Urala
0

Ruska vojska će razviti sistem zaštite od pada meteorita

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Ruske protivvazdušne snage preduzet će niz mjera s ciljem zaštite ruske teritorije od pada meteorita i drugih opasnih objekata iz svemira, najavio je komandant avijacije zapadne vojne oblasti general Igor Makušev.

"Vazdušnim odbrambenim snagama naređeno je da se pozabave ovim pitanjem i da osmisle plan zaštite Rusije od objekata iz svemira", navedeno je u saopštenju Makuševa, koje prenosi agencija RIA Novosti.

Saopštenje je uslijedilo nekoliko dana nakon što je meteorit, koga nisu registrovali postojeći aparati za monitoring vasione, ušao u Zemljinu atmosferu i eksplodirao iznad Urala. Usljed detonacije razbijeni su prozori i oštećene hiljade kuća oko grada Čeljabinska, a povrijeđeno je najmanje 1.200 ljudi.

NASA je saopštila da je prečnik meteorita bio oko 15 metara kada je ušao u atomsferu brzinom većom od brzine zvuka, a eksplozijom se formirala vatrena kugla sjajnija od Sunca.

"Nijedan od postojećih sistema, niti ruskih niti američkih, nije registrovao ovaj objekat dok nije ušao u atmosferu", rekao je danas direktor Instituta za astronomiju Ruske akademije nauka Boris Šustov.

On je naveo da je bilo nemoguće primjetiti meteorit jer je dolazio direktno iz pravca Sunca, dok su radari podešeni tako da detektuju leteće predmete koji se kreću unaprijed predviđenom brzinom.

Šustov je rekao da su ruski naučnici izračunali da je energija oslobođena u trenutku eksplozije bila jednaka jačini od 500 kilotona.