Začulo se više eksplozija
726

VIDEO / Kiša meteorita pogodila centralnu Rusiju, najmanje 500 povrijeđenih

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 500 osoba zatražilo je ljekarsku pomoć nakon što je kiša meteorita pogodila rusku regiju Urala.

Tragovi pada meteorita pronađeni su u tri ruske regije, kao i u Kazahstanu. Ministarstvo za hitne slučajeve odbacilo je navode da se radi o eksploziji ili padu vojnog aviona. Pozvali su stanovništvo da ne stvaraju paniku.

"Stanovništvo nije evakuisano, nivo radioaktivnosti je standardan. Pozivamo vas da ne stvarate paniku", naveo je lokalni ogranak ministarstva.

Prema dosadašnjim informacijama, povrede svih koji su se javili ljekarskim službama su lakše i nastale su uglavnom od krhotina stakla s prozora koji su udarima meteorita polupani. Russia Today je izvijestila da je najmanje 500 osoba lakše povrijeđeno i da je do sada u šest gradova prijavljena materijalna šteta.

Špekuliše se da su meteorit oborile ruske zračne snage. Na videosnimcima koji dolaze iz pogođenih oblasti vidi se ogromna lopta kako prolazi nebom i potom eksplodira uz veliki bljesak.

Najteže je pogođena tvornica cinka u Chelyabinsku, a krov i neki od zidova na toj zgradi su se srušili od jačine udara, nakon čega su pale mobilne i internetske veze.

Prema izjavama svjedoka eksplozija je bila toliko glasna da se u isto vrijeme činila i kao potres i kao udar groma, a na nebu su bili veliki tragovi dima.

Policija štiti pogođene zgrade od pljačkaša, dok tragaju za ostacima palih meteorita, a više od 20.000 ljudi poslano je u pomoć pogođenim regijama. Prostor nadgledaju tri aviona i helikoptera.

"Vozio sam se na posao i bilo je poprilično mračno, ali odjednom je postalo svijetlo kao po danu. Bio sam zaslijepljen svjetlima", kazao je 36-godišnjak iz Yekaterinburga.