Novi bilans
1

Rusija: 1.200 osoba povrijeđeno od pada dijelova meteorita

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije saopćilo je najnovije podatke po kojima je 1.200 osoba povrijeđeno od pada dijelova meteorita u Čeljabinskoj oblasti, a da je šteta registrovana u deset regija te oblasti.

Ministarstvo za vanredne situacije saopćilo je da je broj smještenih u bolnice dostigao 50 osoba, a da je od krhotina stakla posjekotine zadobilo 1.145 osoba.

Ministarstvo je navelo da je blizu 3.000 zgrada oštećeno, od kojih su 34 zdravstvene ustanove, 11 institucija socijalne zaštite, 361 školska i predškolska ustanova.

Na broj objavljenog dežurnog telefona javilo se više od 4.000 osoba.

Ministar za vanredne situacije Rusije Vladimir Pučkov rekao je na zasjedanju u Čeljabinsku da se javilo 4.153 osobe i da svaki poziv na taj broj telefona treba da bude obrađen i da svima treba pomoći.

Prema podacima oblasnog MUP-a, šteta od eksplozivnog talasa meteorita registrovana je u deset rejona Čeljabinske oblasti, a moguće je da će ih biti i više.

"Industrijski objekti i fabrike vojne industrije nisu oštećene", rekao je oblasni ministar industrije i prirodnih resursa Jegor Kovaljčuk.

Po riječima ruskog ministra za vanredne situacije, najviše je od "meteorske kiše" stradao Čeljabinsk i Kopejsk, kao i nekoliko sela, i šteta se procjenjuje na više od 400 miliona rubalja (približno 13,3 miliona dolara).

Pučkov je za danas najavio detaljniju sliku o broju oštećenih kuća, škola, vrtića i drugih značajnih objekata.

Ministarstvo navodi da je u Oblasti potrebno zastakliti blizu 300 stambenih objekata, a ranije je prekinut rad tri podstanice za distribuciju gasa i snabdijevanje plinom za više od 2.000 stanovnika je obnovljeno.

Potrebno je zastakliti u Čeljabinsku 100.000 kvadratnih metara, a u cijeloj oblasti i do 200.000, prenosi Itar-Tass.

Ruska državna agencija prenijela je i izjavu eksperta američke svemirske agencije NASA-e Dona Jomansa specijalizovanom portalu space.com da pad "bolida" - svjetlećeg meteorita nije povezan s asteroidpm 2012 DA14 koji je sinoć prošao pored Zemlje.

Vezani članci