Svijet
0

Ruska vojna podmornica isplovila na površinu

NINA
Poslije gotovo tri dana neizvjesnosti pod vodom, ruska vojna podmornica oslobođena uz pomoć britanskog podvodnog aparata Scorpio isplovia je na površinu, saopštio je jutros zamjenik načelnika štaba ruske Ratne mornarice admiral Vladimir Pepeljajev.

Svih sedam članova posade se normalno osjećaju i samostalno su izišli iz mini podmornice.

“Posada izgleda zadovoljavajuće, ima umora na njihovim licima, a sada se nalazi na spasilačkom brodu Alagez i u idućih 4-5 sati stići će na obalu”, kazao je Pepeljajev.

Spasilačka operacija je završena, objavio je admiral.

Podvodni aparat AS-28 nije mogao isplivati na površinu od četvrtka poslije spuštanja sa spasilačkog broda u zatonu Berezovaya, oko 74 kilometara južno od Petropavlovska-Kamčatskog gdje je pao na dubinu od 190 metara.

Kako se ispostavilo, batiskaf čija je posada bila na obuci se zapleo o kablove antene priobalnog sistema za promatranje koji su za dno bili fiksirani sidrom teškim 60 tona, i o ribarske mreže.

Spasioci su prvo pokušavali odšlepati mini-podmornicu, a jučer je odlučeno da se ona podigne na manju dubinu na kojoj bi mogli raditi ronioci.

U subotu je ruski predsjednik Vladimir Putin održao savjetovanje u Moskvi uz sudjelovanje premijera Mihaila Fratkova, ministra odbrane Sergeja Ivanova, ministra unutarnjih poslova Rašida Nurgalijeva i direktora Federalne službe sigurnosti Nikolaja Patruševa

Poslije toga je ministar Ivanov hitno odletio u Petropavlosvk-Kamčatski da nadgleda operaciju spašavanja.

Gotovo istodobno na mjesto havarije batiskafa stigao je i spasilački brod s britanskim aparatom-robotom za rad na velikim dubinama Scorpio 45 koji je jučer ujutro dopremljen specijalnim letom iz Glasgowa.

Scorpio je tokom noći uz pomoć kamera uspostavio videokontakt s ruskim batiskafom i počeo sječi glavni kabal koji je AS-28 držalo na dubini.

Zatim je u 2.40 (0,40 po srednjoevropskom) po moskovskom vremenu posadi dana zapovijed za havarijsko isplivavanje i kada je u 5.35 kabal presječen pristupilo se oslobađanju od ostataka ribarske mreže.

Tek tada je, u 7.25 po moskovskom vremenu mini podmornica isplovila na površinu.